sekoharvan

Sekohärvan växer. Och frågetecknen kring de försvunna miljonerna blir allt fler. Igår onsdag kom nyheten att polisen har inlett förundersökning om trolöshet mot huvudman.

Det var i början på juli som fackförbundet Sekos revisorer upptäckte att 14 miljoner kronor flyttats från Sekoklubben Väg och Ban Gävle-Dala till en fritidsförening som klubben startat 2008.

Misstankarna riktades tidigt mot två släktingar, en anställd av Seko centralt och den andra förtroendevald i Seko Väg och Ban Gävle-Dala. Och i går inledde polisen sin förundersökning.

– Det känns bra att förundersökningen är igång, eftersom klubbansvariga vägrar berätta vart pengarna tagit vägen, säger Jonas Pettersson, kansli- och kommunikationschef på Seko.

Klubbstyrelsen är sedan tidigare avstängd, och någon ny kommer inte att utses förrän i mitten på augusti vid ett extrainsatt årsmöte.

– Till dess fungerar förbundsstyrelsen som klubbstyrelse, säger Jonas Pettersson.

Ombudsmannen, som också varit aktiv socialdemokrat med flera viktiga förtroendeuppdrag i Ljusdals kommun, avskedades i juli för illojalitet mot arbetsgivaren Seko. Han har själv tagit beslutet att kliva av sina politiska uppdrag i kommunen.

Den andre misstänkte i förundersökningen sitter med i kommunfullmäktige i Ljusdal. I förra veckan höll Socialdemokraterna i Ljusdal ett möte om hans framtid i partiet, där man beslutade att han fick sitta kvar.

Arbetet har sökt de misstänkta som avböjt att kommentera. Ombudsmannen har dock uttalat sig i lokala medier där han bland annat kallar Sekos polisanmälan för hetsjakt, och ett sätt att svartmåla de lokala klubbarna för att kunna centralisera fackförbundet.

– Tvärtom – vi har alltid velat ha självständiga klubbar, och vill det fortfarande. Däremot kommer vi nu att vara tvungna att se över klubbarnas redovisningssystem, säger Jonas Petterson.

 Men varför reagerade inte klubbens egna revisorer?

– Det undrar vi också. Vi vet inte hur många som är inblandade, det får polisens utredning visa, säger Jonas Pettersson.

Det är fortfarande oklart vart de 14 miljonerna tagit vägen. Enligt ombudsmannen ska en del av pengarna finnas kvar i fritidsföreningen som klubben startade 2008, och som sedan omvandlades till en trafiksäkerhetsförening.

2013 startade föreningen ett aktiebolag där en del av klubbens pengar placerades. En del av pengarna ska ha gått till inköp av veteranbilar, fastighetstomter och ett stugbygge i Malung. Stugan skulle användas av medlemmarna i rekreationssyfte. Men enligt lokala medier ägde föreningen aldrig någon stuga. Det gjorde däremot ombudsmannen. Dagen efter att han avskedats av Seko överförde han dock stugan till bolaget.