Bernadette Ségol, generalsekreterare för EFS, går i pension. Vem som ska ta över är oklart. Foto: Leif R Jansson

 

I morgon inleder Europafacket sitt styrelsemöte. Målet är att vaska fram nya ledare.
– Det finns en risk att det blir en strid mellan norra och södra Europa, säger Loa Brynjulfsdottir, LO:s internationella chef.

Det finns två huvudkandidater och en outsider då Europafacket ska utse en ny ledning.

– Facken i Nordeuropa stödjer främst en kandidat och Sydeuropa en annan, säger Loa Brynjulfsdottir.

En av huvudkandidaterna är Peter Scherrer. Han är från DGB, tyska LO, och har ett förflutet i IG Metall. Peter Scherrer har även varit generalsekreterare för Europeiska metallfacket (EMF) och är medlem i tyska socialdemokraterna. Alla nordiska facken i NFS står bakom honom.

– Det är den kandidat vi stödjer eftersom vi anser att han har bäst ledaregenskaper, säger Loa Brynjulfsdottir och tillägger att hon anser att det inte finns någon större politisk skillnad mellan huvudkandidaterna.

Facken i södra Europa samt TUC från Storbritannien stödjer den andra huvudkandidaten, Luca Visentini från Italien. I dag jobbar han som konfederal sekreterare på Europafacket. Luca Visentini har ett förflutet i italienska livsmedelsfacket UIL.

– Det är mycket jämt mellan kandidaterna, säger Mika Domisch, internationell sekreterare på TCO.

I morgon ska Europafackets styrelse rösta om vem som ska ta över som generalsekreterare. Redan innan är det klart att den som förlorar ska bli förste vice ordförande.

Ett svenskt namn finns också med i toppdiskussionen. Det är Veronica Nilsson, som av flera pekas ut att få posten som andre vice generalsekreterare.

Outsidern i sammanhanget är bulgaren Plamen Dimitrov. Bulgariska facket vill att han tar över posten som generalsekreterare men enligt Arbetets källor stöds han endast av facket i det egna landet.

En ny ledning för Europafacket ska utses under kongressen i Paris som hålls i slutet av september. Bernadette Ségol, Europafackets nuvarande generalsekreterare, går då i pension.

 

Läs mer om:

 

Europafacket (EFS)

Europafacket bildades 1973 och har sitt huvudkontor i Bryssel och arbetar för att påverka EU. I facket ingår 88 centralorganisationer från 37 länder, plus 10 europeiska fackliga federationer. I september har de kongress i Paris där en ny ledning ska utses. Förra kongressen var i Aten 2011.

Källa: Europafacket