Lemnes lön:
490 000 i månaden

Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv. Foto: Janerik Henriksson

Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv. Foto: Janerik Henriksson

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne tjänar 490 000 kronor i månaden. Hon har högst lön bland företrädarna för arbetsgivarorganisationerna och hennes månadslön är mer än dubbelt så hög som den genomsnittliga LO-kvinnans årslön.

Det framgår av en sammanställning som Svenska Dagbladet gjort. Lägst betalda bland arbetsgivarnas företrädare är Arbetsgivarverkets Ulf Bengtsson med en månadslön på 106 000 kronor och Bemanningsföretagens Henrik Bäckström med 112 450 kronor.

Beräkningar som LO gjort visar att den genomsnittliga LO-kvinnan tjänar 210 000 kronor om året, vilket alltså är betydligt mindre än hälften av Carola Lemnes månadslön.

Carola Lemne säger till SvD att hon jobbar hårt för att göra sig förtjänt av lönen och att den bygger på marknadsmässiga principer och ligger i linje med vad hon tjänade som vd på Praktikertjänst och med hennes företrädare på vd-posten hos Svenskt Näringsliv.

akesvenssonteknikforetagen

Åke Svensson.

Tvåa bland arbetsgivartopparna är Teknikföretagens vd Åke Svensson med 378 400 kronor i månaden. Almegas vd Jonas Milton med 205 000 kronor i månaden har den tredje högsta lönen (Jonas Milton har slutat som vd på Almega och ersattes av Anna-Karin Hatt den 15 augusti 2015).

arrius

Göran Arrius.

Bäst betald bland de fackliga företrädarna är Sacos ordförande Göran Arrius med 122 000 kronor i månaden. TCO:s ordförande Eva Nordmark får 113 000 kronor varje månad före skatt. Och LO:s Karl-Petter Thorwaldsson har en månadslön på strax under 96 000 kronor.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe tjänar 77 000 kronor varje månad medan Kommunals Annelie Nordström har en lön på nästan 76 000 kronor i månaden.

Se också webb-tv-intervju:

”Undersköterskor i Sverige ligger ganska högt i lön” – Carola Lemne

 

Göran Jacobsson
08-725 52 08

Kommentera den här artikeln

 • Tobias

  Här måste det blivit fel.
  Kan inte tänka mig att dessa personer tillför så mycket mer till verksamheten att dessa groteska månadslöner är skäliga?

  • bjalverod

   Visst är det så…Och det skulle inte märkas ett skit om vederbörande Lemne var borta från jobbet i 1 år..

 • Tanja

  Ett dygn har bara 24 timmar, hur kan man påstå att man jobbar hårt för dom pengarna? Alla är vi människor och det är bara girighet och egoism som gör att de som sitter på topparna tycker sig vara så mycket mer värda en dem som jobbar längre ner i leden. Det är så man får stora klasskillnader. Den vanliga arbetaren sliter minst lika hårt och det är dom som betalar topparnas oskäligt höga löner. För som sagt dygnet har bara 24 timmar oavsett vem du är. Det enda sättet att få slut på girigheten är att vi vanliga hårt arbetande sätter ner foten tillsammans och kräver rättvisare löner. Vi är fler och kan göra stor skillnad om man tog kampen tillsammans.

 • teresa stahl

  och visa efter 38 arbete är uttfärskäkrade lever på nol inkomst

 • Allan

  En gammal marknadsmässig princip är att man tjänar pengar för att kunna stå för sina utgifter samt ett litet sparande. Att begära mer betalt än andra eller tidigare arbete per automatik är sandlådementalitet.

 • LSJ

  För den månadslönen är det märkligt att hon inte klarade av svara på LO :s ordförande i Agenda häromdagen. ” hur låg ska lägsta lön vara tycker du?”…..och inget svar såklart. Men det är lätt att ha synpunkter på att andra ska ha låga löner när du själv sitter på en förmögenhet varje månad. Skäms

 • maats65

  Jag tycker det skulle vara befogat att skicka ner henne och alla de andra på Fas 3 en längre tid eller något trevligt åtgärdsprogram,så de får känna på verklig trygghet!!!….För vissa människor i det här landet som alltid gjort sitt bästa på arbetsplatser och visat framfötterna slutar för det mesta med att man får höra… oj vilken tillgång du har varit här,oj vad duktig du har varit,men nu måste vi tyvärr meddela dig att vi inte har några pengar för att anställa dig…Då kan dessa pompösa människorna tycka att dom är värda dessa pengar….Fy fan på ren svenska….att ni inte har förmågan att skämmas!!?….Jag tror även det här patrasket skulle bli bättre människor om dom skulle få harva runt lite i otrygghet…..

 • Helena Wallén

  Hon bör avgå efter sådant uttalande. Hon gör inte ett bra jobb.
  Hon har ingen aning om vad en undersköterska gör och inte bryr hon sig heller. Omänsklig. Oempatisk. Dum. Påstår att hon arbetar hårt för den lönen. Vet hon ens vad hårt arbete är? Hon kan ju prova några undetsköterskearbeten som undercover 2 veckor. Inom äldrevården, på förlossningen mm. Sen kan hon snacka. Bort med sådana översittare.