President Barack Obama vill att USA skyndar på frihandelsavtalet med bland annat EU. Men de amerikanska facken är emot. I veckan krävde 60 fack att Obama backar, vilket kan bromsa frihandelsavtalet mellan EU och USA.

Barack Obama vill att de frihandelsavtal som USA förhandlar med EU (TTIP) och flera asiatiska länder (TTP) ska snabbehandlas.

Det innebär att presidenten vill att kongressen ska säga ja eller nej till avtalet och inte stryka vissa delar av det. Snabbehandlingen (som kallas TPA – trade promotion authority) gör att beslut USA snabbare kan fatta beslut om avtalen.

Landets fack tycker dock inte att det är en bra idé. I veckan skrev 60 fackliga organisationer ett brev till kongressen där de kräver att processen med frihandelsavtalen inte skyndas på.

– Det som vill ha en snabbehandling vill inte ha någon debatt utan hävdar att avtalen är för svåra för oss att förstå. Men jag förstår det. Snabbehandling innebär förlorade jobb och lönesänkningar, säger Richard Trumka, ordförande för AFL-CIO (amerikanska LO) i en video.

Det amerikanska facket är dock för ett frihandelsavtal. De tror att det kan stärka ekonomin och fackens situation i USA där organisationsgraden ligger på rekordlåga 12 procent. Samtidigt är de, precis som Europafacket, kritiska till förslagen om ett investeringsskydd (ISDS). Oron är att företag ska kunna stämma stater som fattar politiska beslut om till exempel strängare miljölagstiftning.

Svenska LO är också kritiskt till investeringsskydd men vill gärna ha ett frihandelsavtal och hoppas att det ska gå snabbt. Helst innan det amerikanska presidentvalet som är nästa år.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är orolig för att USA hinner sluta ett asiatiskt frihandelsavtal innan EU.

– Det finns ett fönster öppet några månader till, jag vill skicka med att man ska sätta fart på förhandlingarna, har han tidigare sagt till Arbetet.

De internationella handelsavtalen liknar mycket varandra. Förhandlarna hämtar lösningar från tidigare avtal. Om det blir ett asiatiskt avtal innan ett EU:s avtal är risken att det kommer med lösningar som Europa inte gillar.

FAKTA: TTIP

EU och USA förhandlar nu om frihandelsavtalet TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) som kan leda till skapandet av världens största regionala frihandelsområde. Både EU och USA hoppas att avtalet ska skapa fler jobb och öka den ekonomiska tillväxten, bland annat genom att införa gemensamma standarder.

Både EU och USA vill ha ett investeringsskydd i avtalet (Investor-State Dispute Settlements som förkortas ISDS). Det är en mekanism som ska skydda företags investeringar och användas för att lösa tvister på ett annat sätt än att gå till ländernas nationella domstolar. Flera organisationer och partier i olika länder är dock kritiska till ett investeringsskydd. Det första ISDS-avtalet brukar sägas vara från 1959, mellan Tyskland och Pakistan. Nu finns det cirka 3 500 ISDS-avtal i hela världen, varav 1 400 med EU-stater.

Källa: Regeringen