Fel om skatteflykt

Den konservativa skribenten Rebecca Weidmo Uvell skriver på sin blogg att hon i Arbetets bokslut har hittat att tidningen får koncernbidrag från LO och sedan betalar tillbaka pengar till LO och därigenom undanhåller skatt.

Det är helt fel.

Det enda Rebecca Weidmo Uvell visar med sin blogg är att hon inte kan läsa bokslut.

I egenskap av våra ägare avsätter LO en viss summa varje år till utgivningen av Arbetet. Om det blir pengar över låter vi dem gå tillbaka till LO. Rebecca Weidmo Uvell har hittat raden som visar hur mycket som blivit över och som gått tillbaka till LO och fått för sig att dessa pengar är undanhållen skatt.

Men det förblir lika fel hur många gånger än Uvell upprepar sitt påstående.

Man kan jämföra med de pengar som skattebetalarna betalar till välfärdsbolagen för att driva sjukhus och skolor. Blir det pengar över bör dessa naturligtvis gå tillbaka till skattebetalarna eller på annat sätt återinvesteras i verksamheten. Men enligt det system med privata utförare i välfärden som Alliansen införde går dessa pengar inte alls tillbaka till skattebetalarna utan går till företagsägarnas egen lyxkonsumtion.

Vi har inte lika låg moral. De pengar som bekostar tidningen Arbetet är ytterst pengar som LO-medlemmarna betalat in till sin organisation för att bedriva facklig verksamhet. Vi säkrar att så också blir fallet.

 

Johanna Kronlid

Chefredaktör

Martin Klepke

Politisk redaktör

Arbetet

Kommentera den här artikeln

 • surgubben

  Men ni minskar då skatten. Och det är en skatteplanering. Rätt ska va rätt. Inget fel med det dock.

  • Arbetet

   Nej, skillnaden är att det är LO i stället för LO-Tidningen AB som betalar skatten. /anders, webbredaktör

   • Anders Sjöstrand

    Det ändrar ju inte det faktum ni fifflar bort er vinst.

    Enda anledningen till att ni gör så här är ju för att LO skall kunna kvitta er vinst mot andra förluster, och på så vis betala mindre skatt. Per definition skatteplanering.

 • Anders Sjöstrand

  Ert resonemang blir ju bara sant ifall ni anser LO vara detsamma som staten. Ni undanhåller ju fortfarande er vinst från folket genom er skatteplanering.

  • Arbetet

   Nejdå, LO betalar fortfarande skatt i Sverige. /anders, webbredaktör

 • Akademisk_skatteboskap

  Jämförelsen med pengarna som skattebetalarna betalar till välfärdsbolagen haltar. De pengar som blir kvar i Arbetet går ju inte tillbaka till prenumeranterna, de går till att täcka LO:s förluster (huruvida de förlusterna uppstår på grund av eventuell ”lyxkonsumtion” kan jag dock inte bedöma).

  • Tom Anders

   LO går inte med förlust. Jag misstänker att de hyr många lokaler av sig själva för att hålla kostnader nere.
   Fairtrade gör enorm vinst.
   Kort sagt så tror jag att LO ser medlemmarna som en kostnad. Utan dem hade de kunnat fokusera på de delar av verksamheten som gör vinst.

  • Anders Sjöstrand

   LO pamparna tjänar ju som valfri ”fet direktör”.
   Nu vet jag ju inte med säkerhet….
   Men jag har svårt att tro att de skulle skänka merparten av sina inkomster till ”bättre behövande” utan de sysslar med ”lyxkonumption” precis som alla andra som har pengar kvar den 24’e.

 • Tobias

  Jag tror över huvud taget att vi måste börja ställa fler frågor om vad som är ­moraliskt acceptabelt när det gäller frågor om resursfördelning och jämlikhet.

  Sverige hade tidigare en idé om att skatte- och ­välfärdspolitiken skulle ­leda till ekonomisk ­utjämning.

  Den bärande tanken i ­detta var inte avundsjuka även om delar av etablissemanget brukar låtsas det.

  • O Bese

   Tobias debattfel här kallas Strawman ”halmgubbe. Han talar om vad motståndaren tycker, och säger att det är fel. Det gör han bara /för att han, som alla kommunister, tycker att Stalin var en god man./ Ja, ni ser, så kan man inte argumentera.

 • Christer Wälivaara

  Det är skillnad på Skatteflykt och Skatteflykt. De stora bovarna är oftast kapitlet som i avancerade manövrar med korrupta ledare berövar sina medborgare och samhället intäkter som skulle kunna bidra till ett bättre samhälle för alla. Lär mer på http://www.skatteflykten.nu alt googla Skatteflykt