Podemos vill inte hamna i ett vänsterfack, säger Antonio García, en av initiativtagarna: – Vi står på folkets sida.  Foto: Linda Flood

På ett år har spanska Podemos gått från en folkrörelse till att vara Spaniens största parti. I höst väntar parlamentsval och då ska landets konstitution förändras i grunden, hoppas Antonio García, en av initiativtagarna till Podemos.

Mycket är oklart ännu. Partiet Podemos (”Vi kan”) har vuxit med sådan fart att det inte har hunnit staka ut en fast politisk agenda. Men det stora kikarsiktet är inställt på parlamentsvalet i höst.
Då är förhoppningen att kunna införa 35 timmars arbetsvecka och maxlön samt höja minimilönen, även om planerna är större än så.

– Vi måste förändra konstitutionen från 1978. Den är byggd på en uppgörelse med den politiska eliten från diktaturen. Vi har ett politiskt system som inte har gjort annat än straffat befolkningen, säger Antonio García.

I tre dagar är han på besök i Stockholm för att träffa representanter från Vänsterpartiet, danska Enhetslistan och ryska Vänsterfronten.

Ekonomisk kris, korruptionsskandaler och en skenande arbetslöshet har fått spanjorerna att ansluta sig till Podemos, som är det första partiet någonsin sedan diktaturens fall som kan utmana högerpartiet PP och socialistpartiet PSOE om makten.

Även om partiet har attraherats av politiken i Venezuela, Bolivia och nu senast Syriza i Grekland, poängterar Antonio García att det inte vill placeras i ett vänsterfack.

– Vi står på folkets sida. Vi vill förändra maktstrukturen så att befolkningens behov blir tillgodosedda.

Den nuvarande partiledaren, statsvetaren Pablo Iglesias, har arbetat för Venezuelas tidigare president Hugo Chavez och är nära vän med Syrizas partiledare Alexis Tsipras.

– Vi hämtar inspiration från många håll. Flera latinamerikanska länder har lyckats sätta stopp för ytterligare kolonisation och att internationella jättar lägger beslag på deras naturresurser. I EU har vi ett problem med en politisk elit som inte tar hänsyn till Europas befolkning.

Är ni emot EU?

– Nej, men vi är emot hur unionen ser ut i dag, där Tyskland bestämmer politisk kurs och den europeiska centralbanken enbart gynnar stora bankkoncerner och inte invånarna.

Och euron?

– Vi har inte tagit avstånd men ämnet är öppet för debatt.

Podemos vill förändra maktstrukturen mellan rika och fattiga på två sätt: dels genom höjda inkomstskatter, dels genom att bättre motarbeta korruption.

– Vägen till makten kommer att vara snårig, men vi vet att vi har möjlighet att regera landet om vi får folkets stöd, säger en segerviss Antonio García.

 

Läs också:

Podemos

Podemos bildades av en grupp yngre akademiker ur gatuprotest­rörelsen De indignerade och 15-M (15 maj 2011). Partiet vill agera med ett gräsrotsperspektiv och har just nu 28,2 procents väljarstöd, ­enligt tidningen El País. I fjol fick partiet 8 procent av rösterna i EU-valet och fem mandat i EU-parlamentet.