Syrizaanhängare jublar efter valsegern i Grekland igår. Foto: Fotis Plegas G

 

Vänsterpartiet Syriza vann det grekiska valet men bildar regering tillsammans med det lilla nationalistiska högerpartiet Oberoende greker.

”Hoppet spirar” står det på banderoller som kantat Atens gator den senaste tiden, vilket har varit valbudskapet från vänsterpartiet Syriza.

I går kväll stod klart att partiet vann valet. Ett tiotusental anhängare firade, uppger flera nyhetsbyråer.

alexistsiprasPartiledaren, den 40-åriga Alex Tsipras, har gjort sig känd som en av de största motståndarna till EU:s åtstramningspolitik. Han har sagt att lägstalönerna ska återställas till den nivå de var innan krisen och att han ska förhandla ned den stora grekiska statsskulden som är 176 procent av BNP, eller 320 miljarder euro.

Tsipras budskap har gått hem hos väljarna och Syriza fick drygt 36 procent av rösterna. Det var på håret att partiet fick egen majoritet i parlamentet men de nådde inte ändå fram. Partiet har därför ingått en koalition med det lilla nationalistiska högerpartiet Oberoende greker.

– Frågan kvarstår om den nya regeringen klarar att leda Grekland ur krisen, säger Tania Karagianni, kommunikationschef på Adedy som är facket för offentliganställda.

Adedy uppger precis som många andra bedömare att det blir en svår balansgång för den nya regeringen att göra upp med EU, Internationella valutafonden och andra långivare om skuldavskrivningar.

I morse kom också en tydlig signal från den europeiska centralbanken ECB då de sa att någon skuldavskrivning inte är aktuell.

En tjänsteman på grekiska finansdepartementet säger till Arbetet att det vore bättre om ECB att vänta med sådana utspel.

– Det är inte klokt att säga så redan dagen efter valet och innan den nya regeringen hunnit presentera sin politik.

Valvinsten för Syriza har redan dragit i gång spekulationer om landet kommer att lämna euron eller inte. För Tyskland, Finland och flera andra euroländer är frågan inte lika känslig som tidigare. Tidigare låg de grekiska skulderna på privata banker, men tack vare räddningspaketen har allt mer förts över till ECB och IMF. Samtidigt vill många greker ha kvar euron.

Det grekiska facket Adedy välkomnar dock den nya regeringen och har kritiserat den gamla regeringen för att endast ha skurit ned kostnaderna i stället för att se vilka förbättringar som kan göras inom offentlig sektor.

En liknande kritik har Syrizas ekonomiska talesman Yannis Varoufakis riktat mot den så kallade trojkan – EU-kommissionen, ECB och IMF – då han sagt att de ”beter sig som kirurger med slaktknivar i händerna”.

Samtidigt är de offentliganställda i Grekland beroende av de utländska långivarna. I slutet av året tros den grekiska statskassan sina. Om inte nya pengar kommer in kan det leda till stoppade löneutbetalningar och pensioner, vilket kan leda till ännu mer politisk turbulens.

Att Syriza vinner i ett Grekland som tidigare dominerats av de socialdemokratiska Pasok och högerns Ny demokrati är något som kan förändra hela den politiska framtiden i landet.

– För mig är Syriza de nya socialdemokraterna, säger en tidigare Pasokmedlem till den franska tidningen La Tribune Hebdomadaire.

Syriza är egentligen en koalition av flera mindre vänsterpartier och ledaren Alexis Tsipras har kallats Greklands Che Guevara, i och med att han som ung var kommunist.

Även om reaktionerna i Grekland av medierapporteringen att döma varit ganska positiva till partiets valseger har delar av omvärlden dragit öronen åt sig.

Den brittiske konservativa premiärministern David Cameron säger att valet ledet till en större ekonomisk osäkerhet i Europa. Den gemensamma valutan euron dök också till de lägsta nivåerna på 11 år.