Bussar står still och skolor håller stängt. I dag är stora delar av Italien lamslaget. Strejkande protesterar mot den socialdemokratiska regeringens reform som gör det lättare att säga upp anställda.

Italien fortsätter krisa. Arbetslösheten ligger på höga 12,6 procent och ekonomin ser allt mörkare ut.

Premiärminister Matteo Renzi tror att en del av lösningen är att reformera arbetsmarknaden. Han anser att det är för svårt för företagen att säga upp, vilket leder till att många drar sig för att anställa. Genom att göra förändringarna hoppas han på att utländska investerare ska strömma till landet. Han pressas även av EU som kräver att landet håller en striktare budet och gör strukturella förändringar på arbetsmarknaden.

Förslaget som röstades igenom i slutet av förra veckan har dock kritiserats hårt av landets fackföreningar.

– Jag var precis nere på stan. Jag tror att de är kring 50 000 på gatorna här i rum. Men strejken är över hela landet. Renzis reform handlar inte om att skapa nya jobb, hur skulle nya jobb skapas genom att göra det lättare att säga upp? Undrar Enzo Bernardo på de offentliganställdas fack som är med i centralorganisationen Cgil.

Han säger till Arbetet att det är en ideologisk reform som regeringen lagt fram och menar att det snarare handlar om att förändra villkoren på arbetsmarknaden än att skapa nya jobb.

– Jag hade hellre sätt att vi investerade oss ur krisen, fortsätter han.

Frågan är dock var pengarna ska komma från. I veckan sänkte Standard & Poors landets kreditbetyg (till BBB-) vilket innebär att det blir dyrare att låna till investeringar.

Cgil och två andra fackliga centralorganisationer i landet har samlats bakom slagordet “Cosi non va!” vilket kan översättas till ”Det här är oacceptabelt”.

Än så länge är det oklart hur många som delar i generalstrejken. Men innan den bröt ut i dag räknade facken med att de största demonstrationerna skulle hållas i industristaden Turin följt av Milano.

 

Läs även: På fredag stannar Italien – för jobbens skull