Edda Magnason

Det är något speciellt med att ha upplevt en artist från början, som Edda Magnason. Jag minns henne från foajén till Ystads konsthall och en konsert i Bromma kyrka, strax utanför Ystad, där hon sjöng till ”en gammal sur gubbe”, som hon kallade kyrkans ålderstigna piano. I recensionen skrev jag: ”Edda Magnason kommer att bli något riktigt stort: en sångerska, pianist och kompositör som framträder på världens största scener.” Fast sen kom Monica Zetterlund emellan. Nu är Edda tillbaka, både som den hon var och den hon är. Också på nya albumet kan olika genrer – pop, konstmusik, jazz och även performance – passera genom en och samma låt. Kanske har det blivit lite mer jazz nu, tack vare Monica Z? Men fortfarande har hon samma spännvidd mellan nynnbara popmelodier och elektroniska ljud, det direkta och det inte alls omedelbara. Edda Magnason fortsätter att skapa musik som påminner om en en dotter till Yoko Ono eller en yngre syster till Laurie Anderson. Hennes ljusa framtid, som jag förutspådde, tror jag ännu mer på idag.

Bengt Eriksson

Woman Travels Alone

Artist: Edda Magnason

Skivmärke: Parlophone

Edda Magnasons nya album ”Woman Travels Alone” finns på Spotify. Skivtiteln syftar förresten på en låt som råkade hamna utanför albumet.

http://open.spotify.com/album/0O07TIofrejuRm5WbGa6eC

 

Edda Magnasons tolkningar av Monica Zetterlund-låtar har väl alla hört? Albumet med musiken från filmen om Monica Z finns på Spotify.

http://open.spotify.com/album/3WNSfxZ6LktQJ2AYb3dsPK

 

Rätt spännande att lyssna på Edda Magnasons tidigare album och höra hennes musikaliska utveckling. Även albumet ”Goods” (2011) finns på Spotify.

http://open.spotify.com/album/2gfRv3H0WHfoHXD9LF0GJT

 

 

Också Edda Magnasons själbetitlade debutalbum från 2010 finns på Spotify.

http://open.spotify.com/album/1iJrCXyWQuZCza1XzjWoNn

 

På YouTube kan man se och höra Edda Magnason framföra låten ”Game of Gain” från nya albumet på scen under Stockholms kulturfestival 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=hqAJckULzXI

 

På YouTube kan man också se och höra en live-inspelning från Kägelbanan i Stockholm 2011, där Edda Magnason framförde ”Ropewalking” (låten finns på hennes debutalbum).

https://www.youtube.com/watch?v=aw4Ry3ZkxcA

 

För att vandra bakåt, så kan man på YouTube dessutom se och höra en yngre Edda Magnason nynnsjunga till sitt elpiano på Kulturum i Hammenhög 2008.

https://www.youtube.com/watch?v=bKLmT-A7_ek

 

Edda Magnason porträtterades nyligen i TV-serien ”Dom kallar oss artister”. Länk till SvT Play.

http://www.svtplay.se/video/2463673/dom-kallar-oss-artister/avsnitt-3-edda-magnason