Veckans CD: Edda Magnason

Edda Magnason

Det är något speciellt med att ha upplevt en artist från början, som Edda Magnason. Jag minns henne från foajén till Ystads konsthall och en konsert i Bromma kyrka, strax utanför Ystad, där hon sjöng till ”en gammal sur gubbe”, som hon kallade kyrkans ålderstigna piano. I recensionen skrev jag: ”Edda Magnason kommer att bli något riktigt stort: en sångerska, pianist och kompositör som framträder på världens största scener.” Fast sen kom Monica Zetterlund emellan. Nu är Edda tillbaka, både som den hon var och den hon är. Också på nya albumet kan olika genrer – pop, konstmusik, jazz och även performance – passera genom en och samma låt. Kanske har det blivit lite mer jazz nu, tack vare Monica Z? Men fortfarande har hon samma spännvidd mellan nynnbara popmelodier och elektroniska ljud, det direkta och det inte alls omedelbara. Edda Magnason fortsätter att skapa musik som påminner om en en dotter till Yoko Ono eller en yngre syster till Laurie Anderson. Hennes ljusa framtid, som jag förutspådde, tror jag ännu mer på idag.

Bengt Eriksson

Arbetet Kultur

Kommentera den här artikeln

 • Woman Travels Alone

  Artist: Edda Magnason

  Skivmärke: Parlophone

  Edda Magnasons nya album ”Woman Travels Alone” finns på Spotify. Skivtiteln syftar förresten på en låt som råkade hamna utanför albumet.

   

  Edda Magnasons tolkningar av Monica Zetterlund-låtar har väl alla hört? Albumet med musiken från filmen om Monica Z finns på Spotify.

   

  Rätt spännande att lyssna på Edda Magnasons tidigare album och höra hennes musikaliska utveckling. Även albumet ”Goods” (2011) finns på Spotify.

   

   

  Också Edda Magnasons själbetitlade debutalbum från 2010 finns på Spotify.

   

  På YouTube kan man se och höra Edda Magnason framföra låten ”Game of Gain” från nya albumet på scen under Stockholms kulturfestival 2014.

   

  På YouTube kan man också se och höra en live-inspelning från Kägelbanan i Stockholm 2011, där Edda Magnason framförde ”Ropewalking” (låten finns på hennes debutalbum).

   

  För att vandra bakåt, så kan man på YouTube dessutom se och höra en yngre Edda Magnason nynnsjunga till sitt elpiano på Kulturum i Hammenhög 2008.

   

  Edda Magnason porträtterades nyligen i TV-serien ”Dom kallar oss artister”. Länk till SvT Play.

  http://www.svtplay.se/video/2463673/dom-kallar-oss-artister/avsnitt-3-edda-magnason


 • Arbetet på Facebook