Rekordmånga har otrygga jobb på den svenska arbetsmarknaden. Visstidsanställningarna har nått en historisk hög nivå, visar en LO-rapport.

Drygt hälften – 52 procent – av de unga vuxna har i dag ett tidsbegränsat jobb. Och det är bland arbetarna som de otrygga jobben är vanligast, visar LO-rapporten Anställningsformer 2014.

tobiasbaudin– Det är en orimlig situation. Vi ser att många unga vuxna i dag sover med mobilen under kudden eller står med mobiltelefonen i duschen, livrädda för att missa det där jobbet där man får gå ut och jobba några timmar, säger Tobias Baudin, första vice ordförande för LO, till SVT Nyheter.

Arbetsgivarorganisationen Almega uppger dock att ökningen av tillfälliga jobb är liten och ligger på ungefär samma nivå som föregående år. De ser också en fördel med visstidsanställningarna.

– Det viktiga för oss på arbetsgivarsidan är att vi har nödvändig flexibilitet i företagen och då krävs rätt många visstidsanställda, säger Jonas Milton, Almegas vd, till SVT Nyheter.

Rapporten visar att 15,2 procent – motsvarande 618 000 – av samtliga anställda har en tidsbegränsad anställning. Det är den näst högsta nivå som uppmätts. Den högsta nivån var 2007.

Visstidsanställningarna bland arbetare är högst, 20 procent. Bland tjänstemännen är motsvarande siffra 12 procent. Kvinnor har fler osäkra anställningar än män, 17 respektive 13 procent.

Det är framför allt unga vuxna som har tillfälliga anställningar. 52 procent i åldern mellan 16 och 24 år har en sådan anställning, medan motsvarande siffra i åldersgruppen 55–64 endast är 6 procent.

De otrygga jobben finns främst inom kultur- och nöjesbranschen samt hotell och restaurang. Där är var fjärde anställd visstidare.

Även inom städ och fastighetsservice är det vanligt. Inom handeln har var tredje arbetare en sådan anställningsform.

Minst andel är det inom tillverkningsindustri och bygg, där  var tionde arbetare har en visstidsanställning.