Veckans CD: Azealia Banks

Det är attityden. Orden, förstås. Men ännu mer rytmerna. Eller musiken. Det här är så mycket mer än ord med budskap till upprepade beats. Varierat och omväxlande. Azealia Banks rappar och sjunger till bakgrunder som från spår till spår byter mellan hiphop, house, r&b, afro, salsaparty och industrinoise. I ”Nude-Beach-A-Go-Go” blir det till och med en genomgång av pophistorien med utgångspunkt från Beach Boys-aktig surfmusik. Lite fånigt? Vissa recensenter har tyckt det. Humoristiskt, tycker jag. Som en kontrast till den stenhårda attityd hon visade i singellåten ”212”, som är med på debutalbumet, och i en rad andra låtar som uppmärksammats för det fräcka (alltså vulgära) språket. Debutalbum, skrev jag. Det är otroligt. Dessutom tre år ”gammalt”. Hon blev nämligen osams med skivbolaget och har käftat med journalister och flera rappare som hon samarbetat med. Azealia Banks, föddes 1991 i Harlem, New York. Därifrån kommer både attityden och hennes musik.

Bengt Eriksson

Arbetet Kultur

Kommentera den här artikeln

 • Broke With Expensive Taste

  Artist: Azealia Banks

  Skivmärke: Prospect Park

  Azealia Banks debutalbum ”Broke With Expensive Taste” finns på Spotify.

   

  Vill du hänga med i texterna som Azealia Banks rappar och sjunger – och det vill du säkert – så finns texter till samtliga spår på den här nätsidan.

  http://genius.com/albums/Azealia-banks/Broke-with-expensive-taste

   

  På YouTube kan man se och höra den officiella – både tuffa och humoristiska – videon till låten ” Heavy Metal And Reflective” från nya albumet.

   

  Till låten ”Chasing Time”, också från nya albumet, har Azealia Banks gjort en mer vanlig musikvideo. Se och hör på YouTube.

   

  Fast Azealia Banks musikvideor är ofta allt annat än ”vanliga”. De förlänger och tydliggör den attityd som präglar henne och hennes musik. Se och hör den här tidigare låten ”Liquorice” på YouTube.

   

  Också en musikvideo med låten ”212” – där Azealia Banks samarbetade med houseproducenten Lazy Jay – kan man se och höra på YouTube.

   

  På YouTube kan man dessutom se och höra en live-inspelning från en utomhuskonsert där Azealia Banks framförde låten ”212”.


 • Arbetet på Facebook