– Jag är åtta år, säger Leo och barnen gör stora ögon, funderar på om de ska skratta eller invända.

Strax kommer de fram till att han inte alls är åtta år. Eller fyra heller, för den delen. Barnen runt matbordet börjar diskutera sina småsyskon.

Sedan följer djup koncentration när det gäller att skära lunchpizzan med hjälp av kniv och gaffel. Leo har fullt upp med att hjälpa till, skicka mjölk, hämta laktosfritt. Och när han reser sig så uppstår risken att något eller flera av barnen följer efter. En stund riktas fokus mot springan mellan fönsterbrädet och väggen där en eller flera spindlar uppges ha setts. Kanske tjufem. Rosa.

– Om en förälder vill gå med en fråga till min kollega, i stället för till mig, så försöker jag vara tydlig med att det går lika bra att tala med mig som med en kvinna.

Leo Ahmed smuttar på en kopp kaffe i personalrummet. Det är halvtimmesrast och den är viktig, säger Leo.

– För när du arbetar med barn måste du vara väldigt noggrann hela tiden.

Det är full fart nästan i ett. Men det finns en del effektiva knep för att samla ihop och varva ner barngruppen.

– Jag kan ta gitarren och ropa ”Vem vill sjunga en sång?”, då kommer de och slår sig ner.

– Alla kan spela. Vem som helst kan ta en pall och trumma lite på. Eller du kan använda det här instrumentet, säger Leo och pekar på strupen.

När Leo gick från arbete på fritids till förskola, var han lite fundersam på om arbetet skulle göra honom mindre närvarande som förälder. Han har själv tre barn. Men i stället blev det tvärtom, menar han – den omtanke som han hyser som förälder kan han tillämpa även som barnskötare.

Att Leo Ahmed trivs tillsammans med barn är givet. Och barnen ser ut att trivas med honom.

Men visst märks det, säger han, att en del föräldrar är skeptiska till en manlig barnskötare.

– Här i Akalla är det många – även jag själv – som kommer från länder där man är van vid att kvinnorna tar hand om barn.

– Vi arbetar mycket med att alla ska behandlas lika och att alla är lika mycket värda. En gång frågade en förälder hur många barn som är tjejer och som är killar i gruppen. Vi såg på varandra och sa ”Ingen aning!” Vi hade aldrig räknat.

Lena Malmberg

• Se filmen om Leo Ahmed

Klicka för att se arbetsdagen i ett större format

FAKTA

OM LEO AHMED

Har arbetat med barn: Sedan år 2002, då han blev vikarie på det fritids där hans pappa jobbade. Har arbetat på Barnkullens förskola i Akalla sedan 2011.

Bor: I Akalla i norra Stockholm, ”tre minuter från jobbet”.

Utbildning: Barnskötare. Utbildar sig till fritidspedagog parallellt med jobbet.

OM BARNSKÖTARE

Antal: Runt 75 000 utbildade och outbildade barnskötare. Av dem är 54 600 kvinnor.

Utbildning: Barnskötarutbildningen finns inom gymnasiets barn- och fritidsprogram.

Arbetsförhållanden: Enligt Kommunal är det alltför många barnskötare som har timvik eller på andra sätt otrygga anställningar. Många rektorer föredrar numera att anställa förskollärare. Buller är det stora arbetsmiljöproblemet, med liknande ljudnivåer som inom industrin.

Framtidsutsikter: Tendensen är att öka barngruppernas storlek och minska personaltätheten, och då är det barnskötarna som det sparas på först.

Fackförbund: Kommunal

Källa: Kommunal