– Jag var en som pekades ut som motståndare, säger Raimo Pärssinen (S). Foto: Tomas Oneborg

Med pengarna från försäljningen av Arbetarbladet planerade arbetarrörelsen i Gävle att dra i gång en nättidning samt starta en tankesmedja. I stället blossade det upp bråk, kapital drogs tillbaka och satsningarna ligger på is.

– Förslagen lät flummiga. Vi tyckte att vi kunde använda pengarna på ett bättre sätt, säger Bo Wikström, ombudsman på GS-fackets avdelning i Gävleborg.

Både han och Kommunals Stig Persson i Gävle tyckte att planerna om ett mediesamarbete spretade. Fackavdelningarna valde att ta ut pengarna och lämna mediesamarbetet.

Det handlar om en storsatsning för arbetarrörelsen i Gävle som nu står och svajar.

Historien börjar 1993.

Tidningen Arbetarbladet i Gävle håller på att gå under. För att rädda den skjuter ett antal privatpersoner samt 23 fackliga avdelningar och socialdemokratiska föreningar till ett kapital på fyra miljoner kronor. Operationen lyckas. Tidningen hålls vid liv och börjar sedan gå riktigt bra.

2012 kontaktas dock ägarna av den stora tidningskoncernen Mittmedia som vill köpa Arbetarbladet. Det får ett ja och arbetarrörelsens organisationer får 96 miljoner för sina andelar.

IF Metall, Handels och socialdemokrater börjar smida medieplaner.

– En sådan här chans uppenbarar sig aldrig igen. Vi tyckte att det var en strålande idé att göra något gemensamt och satsa på en långsiktig opinionsbildning, säger Raimo Pärssinen (S) från Gävle som i dag är ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Det gäller dock att hålla ihop kapitalet. Se till att inte allt för många tar ut sina vinster från det förvaltningsbolag, Arbetarbladets Intressenter AB, som bildas.

Ett mål sätts upp. Om de klarar att hålla kvar 50 av de 96 miljonerna så bedömer de att avkastningen från kapitalet räcker för att hålla i gång en långsiktig opinionssatsning.

Flera förslag diskuteras. Det hålls ett seminarium med mediebolaget Dagens Arena om hur man jobbar med opinionsfrågor.

En tanke som lanseras är att anställa två journalister som ska driva en nättidning. En annan är att dra igång en tankesmedja som ska kunna bistå med utredningar som gynnar arbetarrörelsen i Gävletrakten.

Två av de stora ägarna – Kommunals avdelning Mitt och GS-facket i Gävle – är dock skeptiska. De tror inte på förslagen och deklarerar tidigt att de vill ha ut sina pengar i stället, 17 respektive 3 miljoner kronor.

De utsätts dock för starka påtryckningar av avdelningar från IF Metall, Handels och social­demo­krater som kämpar för att hålla ihop kapitalet.

Diskussionerna om mediesatsningar blir hätska och enligt Arbetets källor anser vissa att de övergår i personangrepp.

– Jag var en som pekades ut som motståndare, säger Raimo Pärssinen (S).

I juni i år står det klart att det endast finns 48 miljoner i bolaget. Det saknas alltså två miljoner för att uppnå 50-miljonersmålet.

Då kommer nästa kalldusch. Tre dagar innan förvaltningsbolagets ska hålla sitt årsmöte säger socialdemokraterna i kommunen och länet att de hoppar av. De vill ha sina pengar i stället för en mediesatsning. Detta trots att partiets egna riksdagsledamöter Raimo Pärssinen och Elin Lundgren kämpar för att hålla ihop kapitalet.

I och med att socialdemokraterna i Gävle kommun och i länet hoppar av minskar kapitalet. I dag finns endast 40 miljoner kvar och det är oklart vad nästa steg blir. I måndags höll förvaltningsbolaget, som numera döpts om till Arbetarrörelsens Intressenter AB, möte. Drömmen om en mediesatsning är ännu inte begravd.

De kvarvarande organisationerna fick i uppdrag att ta fram en lista på hur de vill använda pengarna.

– Vi har dessutom en mycket intressant dialog med två organisationer som tidigare hoppat av men som nu kan tänka sig att ändra sig, säger Raimo Pärssinen.

Det skulle betyda ett tillskott som eventuellt skulle kunna leda till att medieprojektet ändå blir av. Det är dock för tidigt att säga ännu.

Förvaltningsbolaget har sitt nästa möte i december.