Hennes efternamn får en att tänka på Pete Seeger, som var Peggys halvbror. En annan bror, Mike Seeger, är också folkmusiker och sångare. Peggy Seeger skivdebuterade redan 1955. Hon var etablerad i den amerikanska folkmusikrörelsen innan t ex Joan Baez och Judy Collins skulle debutera kring 1960. Hennes diskografi innehåller även en rad album som hon gjorde med sin make, den skotske folksångaren Ewan MacColl. Men frågan är om Peggy Seeger, 80 nästa år, någonsin skrivit bättre sånger och sjungit så bra och varierat, både ömt och intensivt, som på sitt nya album. Hon kan – fortfarande – mäta sig med vilken yngre sångpoet som helst! Enkelt komp: piano, akustisk gitarr och dragspel samt lite elektronik. Inte gammeldags utan högst nutida, med ett klirrande kristallklart ljud. Hennes sånger, några skrivna med sönerna Calum and Neil MacColl, omfattar hela livet, från kärlek till narkotika i ”Miss Heorin”. Hon avslutar med titelspåret ”Everything Changes”, en minnessång om barndomen.

Bengt Eriksson

Everything Changes

Artist: Peggy Seeger

Skivmärke: Signet

Folksångerskan och sångpoeten Peggy Seegers nya album ”Everything Changes” finns på Spotify.

http://open.spotify.com/album/4uRKnJutRRSavJjTeIc4wo

 

Också albumet “Folksongs & Ballads” (från 1957), där Peggy Seeger sjunger, spelar banjo och gitarr, finns på Spotify.

http://open.spotify.com/album/5EWF0q0KD60BjzO88iuQON

 

Samlingen ”The Folkways Years, 1955-1992: Songs of Love and Politics” innehåller flera av Peggy Seegers bästa inspelningar. Bl a den av så många artister insjungna ”The First Time Ever I Saw Your Face” (skriven av Ewan MacColl som en kärleksförklaring till Peggy), ”Song of Choice” (som hon sjöng på Alternativfestivalen i Stockholm 1975 och väl är mer känd i Mikael Wiehes översättning/tolkning) och inte minst kvinnosången ”I´m Gonna Be An Engineer”. Lyssna på Spotify.

http://open.spotify.com/album/3uDKUH0dPtS3Ii0CLB9Bw7

 

På YouTube kan man se och höra Peggy Seeger både berätta och framföra ”Swim To The Star” – ett av spåren på hennes nya album – som hon och sonen Calum skrev till ett radioprogram på BBC om fartyget Titanics förlisning. Alltså en motsvarighet till Mikael Wiehes sång.

https://www.youtube.com/watch?v=k0Zi-XxS2IY&index=3&list=PLLCEXHPKyhEcnThuLRaGIEFWdau0yQ8J8

 

På YouTube finns också ett klipp där man kan se och höra Peggy Seeger spela piano och sjunga titelsången på nya albumet ”Everything Changes”.

https://www.youtube.com/watch?v=ukNS97TMcKs&list=PLLCEXHPKyhEcnThuLRaGIEFWdau0yQ8J8&index=9

 

Missa inte heller att se och höra den här live-inspelade konserten (också på YouTube) med Peggy och Pete Seeger (1919-2014) från 2011.

https://www.youtube.com/watch?v=gvl0sbC73_Q