Kalle Hofmann. Foto: Maja Suslin

Lära ut träningsprogram, stretcha stela muskler, sticka nålar i patienter, bedöma rörlighet och funktionsförmåga. Men också ta emot gråt och förtroenden, peppa patienter att ändra på sin livssituation – och övertyga dem om att ”vältränad för femton år sedan” inte hjälper dem i dag. Sjukgymnast Kalle Hofmann har ett omväxlande arbete.

– Första mötet är ofta avgörande, berättar Kalle Hofmann. Då bestämmer sig patienten för om den får förtroende för mig, om det jag säger är något att lyssna på.

Han arbetar på en rehabklinik dit alla sorters patienter kommer, från stroke till idrottsskador. Och där de lätt kan slussas till rätt sorts hjälp – läkare, sjukgymnast, kiropraktor, dietist, kurator, sjuksköterska och arbetsterapeut kan diskutera problemen tillsammans eller ta in extern hjälp.

– Det är väldigt schangtilt när vi får en remiss för, säg, ett lårbensbrott. Vi kan göra hembesök och se vilka hjälpmedel patienten behöver och sätta in rätt hjälp efter hand.

Han var tidigt på det klara med att han ville jobba med vård, känna att han verkligen hjälper människor. Och som vårdare på en ryggklinik blev han imponerad av sjukgymnasterna – det var de som verkligen gjorde jobbet, tyckte han.

– I början var det frustrerande att inte kunna hjälpa alla, eller att acceptera att det inte blir bättre än så här. Men alla är inte skolboksexempel. Ju äldre man blir, desto mer ödmjuk blir man.

– Numera blir jag mer frustrerad över den hårda belastningen, att det inte finns tid för allt man borde göra. Det blir lätt att man drar över, tullar på raster och så.

Precis sånt som han lär sina patienter att inte göra, alltså. För Kalle Hofmann tror mycket på att se till helheten: Den som håller sig i form fysiskt och mentalt, med träning, mindfulness och annat, tål påfrestningar bättre. Och så gäller det att se över vilka påfrestningar man utsätter sig för i stort, stress till exempel.

Det gäller att ställa öppna frågor, fråga om hela tillvaron, förklarar Kalle Hofmann, inte snäva in på smärta eller rörlighet. Ofta handlar en värkande axel om mycket mer än en axel.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Fakta

Om Kalle Hofmann

Sjukgymnast på Rehab Matteus i Stockholm.

Ålder: 53 år.

År i yrket: 25.

Bäst med yrket: Att få möta människor.

Sämst med yrket: Otillräcklig­heten.

Om jag inte vore sjukgymnast: Psykolog, kanske. Eller läkare. Jag vill hjälpa folk i alla fall.

Om fysioterapeuter /sjukgymnaster

Sedan nyår heter yrket fysioterapeut, och det är den titeln nyutbildade får, men de som redan jobbar i yrket väljer själva om de vill fortsätta kalla sig sjukgymnaster eller byta. På Kalle Hofmanns arbetsplats har man beslutat att behålla sina gamla titlar. Båda titlarna är skyddade, det vill säga man måste vara legitimerad för att få använda dem.

Fack: Fysioterapeuterna

Antal: Cirka 10 000. Runt hälften är landstingsanställda, men det finns också många egenföretagare och privat eller kommunalt anställda.

Utbildning: Treårig högskoleutbildning.

Lön: Ingångslön cirka 23 000 kronor. Medianlön vid 45 års ålder cirka 28 700 kronor.

Framtidsutsikter: Arbetsmarknad i balans, varken brist eller överskott.

Källa: Fysioterapeuterna, Arbetsförmedlingen