Andreas Kleerup kan man skriva om på två sätt. Dels det musikaliska: Hans musik är både personlig och mer allmän, nutida och daterad. Det kan låta som nåt man hört förut. Men ändå: absolut inte! Modern dans, disco och techno. Fast jag undrar om inte västerländsk konstmusik är hans största inspirationskälla? Dels det känslomässiga och mänskliga: Varför skapar Kleerup den musik han skapar? Varifrån kommer den? Svar: längst ner- och djupast inifrån. Den mörkaste platsen i vårt inre. Liksom tidigare har Kleerup tagit hjälp av kvinnliga röster för att sjunga och gestalta budskapet. Jenny Wilson i ”Nothing Left To Die For” och Maja Ivarsson i titelspåret ”As If We Never Won”. Fast allra starkast och mest gripande är den inledande instrumentallåten ”Sad Boys”. Redan där finns alla de musikaliska och mänskliga ingredienser jag nämnde. Det här minialbumet (sex låtar) inleder en trilogi, som ska innehålla ännu ett mini- och till sist ett fullängdsalbum.

Bengt Eriksson

As If We Never Won

Artist: Kleerup

Skivmärke: Warner

Kleerups nya minialbum ”As If We Never Won” finns på Spotify.

http://open.spotify.com/album/3qPSzZSHtKm6LKwVuVYwTE

 

Också på det uppmärksammade debutalbumet ”Kleerup” (2008) anlitades kvinnliga vokalister – bl a Lykke Li och Robyn – för att hjälpa till med sångerna och förtydliga innehållet. Lyssna på Spotify.

http://open.spotify.com/album/0LU6PJ93MiKT5JCqNA9yxd

 

Kleerup gjorde härom året musik till en ny uppsättning på Stadsteatern i Stockholm av Harry Martinsons ”Aniara”. Även albumet (2012) med musik, sång och tal från ”Aniara” finns på Spotify. Bl a Helene Sjöholm medverkar.

http://open.spotify.com/album/4XHoDDPDBTQqBV6Jq7qbuD

 

På YouTube kan man se och höra en musikvideo med låten ”Let Me In” från Kleerups nya album. Norskan Susanne Sundfør sjunger.

https://www.youtube.com/watch?v=wUrQORttsVw

 

På YouTube finns också en musikvideo där Robyn sjunger Kleerups låt ”With Every Heartbeat” från hans debutalbum.

https://www.youtube.com/watch?v=-ojHWQrm4UM

 

Dessutom kan man på YouTube hitta några klipp från repetitionerna av ”Aniara” på Stockholms stadsteater 2010. T ex när Helene Sjöholm sjunger ”Den blinda” till Kleerups musik.

https://www.youtube.com/watch?v=GYIKTT5QV6M