Alkohol har ställt till problem så det räcker. Att legalisera ännu en drog, som General Knas vill, riskerar att orsaka ännu fler problem. Det är min åsikt. Fast ganja är bara ett av flera ämnen i de mång- och ofta mycket fyndigt rimmade texter som General Knas skriver och sjunger, toastar och rappar. Vilket redan skiv/låttiteln ”Folkets röst” pekar på. Fler titlar: ”Aktivist” och ”Enda vägen fram” (en annan än den som allianspolitiken hävdat är ”den enda vägen”). Övergripande ämnen: kärlek och politik, inklusive lyckan att få barn och vikten av att byta ordet ”jag” mot ”vi”. Syfte: ingjuta hopp och mod. Jo, General Knas har en märklig röst: från (oftast) djupaste mörkt till (ibland) ljusare. Men rösten är en vanesak. Det musikaliska imponerar allra mest på nya albumet. För här fullbordar General Knas sin reggaemusik: skapar svensk reggae som både har känslan kvar från 70-talets storhetstid på Jamaica och är personlig, nutida och hans egen.

Bengt Eriksson

Folkets röst

Artist: General Knas

Skivmärke: Swingkids

Nya albumet ”Folkets röst” med General Knas och flera gästmedverkande, bl a Kapten Röd och Aki (från Labyrint), finns på Spotify.

http://open.spotify.com/album/5vGMaopcjRiYGBd52oaAPJ

 

Också hans förra album ”Kärlek & Revolt” – med låtar som ”Solidaritet” och ”Svensk Reggae Anthem” – finns på Spotify.

http://open.spotify.com/album/34H1MmY853xCdOFpBTBRdF

När ni är igång med att lyssna på reggae så rekommenderar jag också nya samlingsboxen ”Virgin Front Line / Sounds of Reality”. Front Line blev i slutet av 70-talet ett av de viktigaste skivmärkena för reggaemusik från Jamaica och även lite reggae från England. På boxens fem CD kan man (åter)höra artister/grupper som Mighty Diamonds, U-Roy, I-Roy, Poet and the Roots, Prince Far I, Big Youth och Gregory Isaacs. Lyssna på Spotify.

http://open.spotify.com/album/1Ie16JQsJWBcJpxqZikxXo

General Knas var tidigare med i reggae/ragga/hiphop/funk-gruppen Svenska Akademien från Landskrona, där hans mörka röst blandades med Sture Allén den yngres och Titti Tångs ljusare röster. Jag satte ihop en Spotify-lista med några av de låtar från Akademiens skivutgivningar som General Knas sjunger, toastar och rappar på.

http://open.spotify.com/user/mediaimorronidag/playlist/1X9PkfBlFu1pDbivwvV4nq

 

Ett kort klipp från releasefesten på Pustervikskällaren i Göteborg för nya albumet ”Folkets röst” med General Knas” kan man se och höra på YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=fJSRyOwPlos

 

På YouTube kan man också se och höra en musikvideo med låten ”En god vän” från General Knas förra album ”Kärlek & Revolt”.

https://www.youtube.com/watch?v=7Ahk-KeZf6k

 

På YouTube finns även en inspelning (både bild och ljud) från radioprogrammet ”En kärleksattack på svensk hiphop” där reggaesångerskan Syster Sol tillsammans med General Knas framför låtarna "Kärleksrevolt" och "Hetare än lava".

https://www.youtube.com/watch?v=kIv9Dw4KKmg