vegetariskmatServera vegetarisk mat som huvudalternativ på alla Hotell- och restaurangfackets arrangemang, och erbjud kött och fisk bara om någon begär det.

Det föreslår Martin Storm, skyddsombud och ledamot i klubbstyrelsen på café- och restaurangföretaget SSP vid Arlanda.

I en motion till Hotell- och restaurangfackets (HRF) kongress i november argumenterar Martin Storm för att facket ska arbeta för att restaurangbranschen utvecklar de vegetariska alternativen. Inte minst miljöskäl talar för det. Köttindustrin står för en mycket stor del av världens utsläpp av växthusgaser.

– Problemet är att vegetarisk mat i dag oftast helt saknar idé och omtanke, säger Martin Storm.

Hans erfarenhet, både som restaurangbesökare och från tidigare jobb som kock i restaurangkök, är att vegetariska alternativ i många fall är något som köket har ”slängt ihop”.

I sitt utlåtande över motionen har HRF:s förbundsstyrelse inte nappat på Martin Storms förslag. Martin Storm är inte ordinarie ombud till kongressen, men förste ersättare.

– Jag hoppas att jag får vara med på kongressen. Då ska jag självklart tala för mitt förslag.