I dag röstar Skottland. Folkomröstningen handlar om ja eller nej till ett eget land, fritt från Englands styre.

– Jag ska rösta ja. Det handlar om att vi ska ha tillgång till våra pengar och inte styras från London, säger David Warren, samtidigt som han sopar undan fimpar i rännstenen.

Valdeltagandet väntas bli högt i Skottland. Förberedelserna har pågått i cirka två år. De skotska nationalisterna har slagits för självständighet länge, i över 300 år skulle man kunna säga. Det är 307 år sedan England besegrade skottarna och införlivade landet i Storbritannien.

Premiärminister David Cameron gick med på en folkomröstning i stark förvissning om att skottarna skulle välja förnuftet, Storbritannien och EU.

Men det sista halvåret har opinionsundersökningarna allt mer vägt över åt ja-sidan. Det förklaras bland annat av att ja-sidan varit duktigare på att valkampanja.

Många av ja-röstarna hoppas också på ett starkare välfärdssamhälle – av svensk modell.

Arbetet träffade gatsoparna David Warren och Paul Martin. Båda ska gå direkt efter jobbet och lägga sin röst för ett självständigt Skottland.

Paul Martin lider av en svår hörselskada och är blind på ena ögat. Han hoppas på bättre stöd i ett fritt Skottland.

– Jag har en 13-årig dotter hemma och har svårt att klara försörjningen. Jag har mitt jobb, men med mitt handikapp skulle jag behöva mycket mer stöd i vardagen.

Som gatsopare i Glasgow tjänar Paul Martin och David Warren 830 pund, cirka 10 000 svenska kronor i månaden. De jobbar 40 timmar i veckan. Inkomsten ligger under skatteunderlaget i Storbritannien men leder ändå till ett mycket knapert liv.

David Warren tror att det blir tufft för skottarna i början.

– Men i längden blir vi starkare. Vi får själva bestämma över våra resurser, skatteintäkterna är våra och styrs inte från London.

– Självständighet är värt att pröva. Det kan inte bli värre, säger David Warren.

Vallokalerna i Skottland stänger 23.00 svensk tid. Resultatet beräknas vara klart fredag morgon, men det kan försenas på grund av vädret. Valförrättarna måste vänta in röster från öarna, till exempel Orkney och Shetlandsöarna. De ska flygas in med helikopter vilket kräver hyfsat väder.

Paul Martin ska rösta ja. Foto: Arbetet

David Warren ska också rösta ja. Foto: Arbetet