Nästa statsminister. Foto: Claudio Bresciani

Sverige står inför ett maktskifte, men att bilda en regering kan bli en mardröm för Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven.

Sverigedemokraterna blir tredje största parti och vågmästare.

När nästan alla röster var räknade i riksdagsvalet så hade de tre rödgröna partierna 43,6 procent mot Alliansens 39,4 procent.

– Vi nådde inte ända fram. De rödgröna får fler mandat än vi och vi kommer att hålla vad vi sagt. Jag ska lämna in min avskedsansökan, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Han uppgav också att han kommer att sluta som Moderatledare i vår, vilket fick flera på M:s valvaka att ropa nej. Alla kunde inte hålla tårarna borta.

Moderaterna blev valets stora förlorare med drygt 23 procent av rösterna, omkring sju procentenheter lägre än 2010.

Därmed kommer Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven få uppdraget att bilda en ny regering.

Inför jublande och applåderande partikamrater sade Löfven:

– Vi befinner oss i ett allvarligt läge. Vi har hundratusentals människor som går arbetslösa och skolresultatet går ned. I kväll har Sverige svarat. Vi behöver en ny riktning. Jag är beredd att sondera möjligheterna för en ny regering.

Men partiets valresultat i sig var inte så mycket att jubla över. S får omkring 31 procent av rösterna, strax över 2010 års katastrofresultat. Och det blir svårt för en rödgrön regering att styra Sverige.

Sverigedemokraterna (SD) gör ett kanonval och blir tredje största parti med 13 procent. SD får en vågmästarroll och kan få runt 48 mandat i riksdagen.

På SD:s valvaka var stämningen hög.

– Vi är en väldigt stark vågmästare, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Han vill nu ha genomslag för sina profilfrågor; minskad invandring och hårdare tag mot brottsligheten.

Åkesson tror att det nu blir väldigt svårt för övriga partier att ignorera SD. Men några tecken på att andra partier kan tänka sig bryta SD:s isolering i riksdagen fanns inte på valnatten.

S-ledaren Stefan Löfven har under valrörelsen sagt att han kan tänka sig att samarbeta med både Centern och Folkpartiet, men fått kalla handen. Och svaret från Allianspartierna var även på valnatten nej.

– Det är inte aktuellt, sade integrationsminister Erik Ullenhag (FP)

Han kan dock tänka sig att samarbeta i vissa sakfrågor, men inte bli ett stödparti till en S-ledd regering.

För Feministiskt initiativ började kvällen med jubel, eftersom de tidiga vallokalundersökningarna visade att partiet med knapp marginal tagit sig in i riksdagen. Men när nästan alla röster var räknade låg de på drygt tre procent.

– Vi har visat att det går att bygga en folkrörelse med ett annat innehåll än de etablerade partierna, sade talesperson Gudrun Schyman i TV4:s valvaka och försökte peppa de egna.

Även för Miljöpartiet var valet en besvikelse. Språkröret Gustav Fridolin tröstade sig med att de nu har chans att för första gången komma in i en regering. Han räknade med att det blir regeringssamtal med fler partier än S och MP.

– Det som är avgörande för oss är att vi ska kunna skriva under en regeringsförklaring som möter klimatutmaningen och som vi kan stå för.