Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson, Mikael Damberg, gruppledare i riksdagen, och Carin Jämtin, partisekreterare, presenterar partiets valmanifest på Grillska gymnasiet i Stockholm. Foto: Fanni Olin Dahl

 

Socialdemokraterna vill satsa 40 miljarder på att stärka välfärden. Höjda barnbidrag och a-kassa är två förslag men den stora valstriden ser ut att allt mer ske kring skolan.

– Gymnasieutbildningen är en vattendelare, sa Stefan Löfven då de i dag släppte sitt valmanifest ”Kära framtid”.

Dagen efter att alliansen presenterat sitt valmanifest går Socialdemokraterna ut med sina förslag inför valet. Det var knappast någon tillfällighet på vilken skola. Partiet släppte sina förslag på Grillska gymnasiet i Liljeholmen, Stockholm. Tidigare drevs skolan av den vinstdrivande JB-koncernen. För ett år sedan gick dock företaget i konkurs och nu är det Stadsmissionens skolstiftelse som ansvarar för verksamheten.

Innan presskonferensen städar skolpersonalen bort fimpar framför entrén. En av dem som städar säger att de hänt mycket på skolan sedan Stadsmissionen tog över.

– Du kan ju bara gissa om det blivit bättre, säger han menande.

Annan personal säger att mer pengar nu går in i verksamheten, vilket gjort det möjligt att renovera gymnasiet där 700 elever går.

Det blir allt tydligt att Socialdemokraterna vill flytta valstriden till att till stor del handla om skolan.

Stefan Löfven tecknade en bild av ett Sverige som håller på att gå sönder. Han talade om 400 000 arbetslösa, sjunkande skolresultat och alarmerande många unga som går ut i arbetslöshet.

Partiet vill genomföra ett kunskapslyft och göra gymnasiet obligatoriskt. De vill även satsa på mindre klasser och göra läraryrket mer attraktivt genom att satsa på högre lärarlöner.

Det är ett förslag som dock inte faller i god jord hos facket. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson har tidigare sagt till Arbetet att det är en riktigt gökunge som inte alls hör till den svenska modellen då staten går in och sponsrar löneutvecklingen för vissa grupper.

– De som inte har gymnasieutbildning har mycket högre arbetslöshet, sa Stefan Löfven.

Socialdemokraterna vill satsa 40,5 miljarder på nya reformer fram till 2018, varav skol- och lärarsatsningar uppgår till 8,9 miljarder kronor.

– Vi har tre långsiktiga mål, sa Stefan Löfven, att skapa den lägsta arbetslösheten i EU, få en skola i toppklass samt se till att vården blir bättre och jobben fler.

Partiet vill höja barnbidraget med 100 kronor i månaden och underhållsstödet med 50 kronor. Även a-kassan ska höjas, från dagens 680 kronor om dagen till 910.

– En tjänsteman som blir arbetslös i dag får endast 40 procent av sin lön i ersättning, sa han.

Andra förslag är att skapa 32 000 traineeplatser och höjning av studiebidraget

Någon exakt tidsplan för när förslagen ska presenteras kunde inte partiet presentera i dag. Däremot står det klart att partiets förslag om en 90-dagarsgaranti, som innebär att unga som blir arbetslösa ska erbjudas jobb, praktik eller utbildning inom 90 dagar, blir först ut.

– Det är det första vi kommer att genomföra, sa Stefan Löfven.

Partiet vill få in pengar till sina välfärdssatsningar genom att bland annat höja arbetsgivaravgiften för unga, ta bort halveringen av krogmomsen och införa en bankskatt.

Finansminister Anders Borg var inte oväntat kritisk till Socialdemokraternas valmanifest som han hävdade leder till oordning och kaos.

– De slår ut tusentals jobb för unga och så använder man de pengarna till kraftig bidragsutbyggnad, sa han till nyhetsbyrån TT.

Enligt Anders Borg leder förslagen, inräknat MP:s förslag att höja bensinskatten, till att hushållen får mellan 500 och 1 000 kronor högre kostnad i månaden.

 

 

Läs mer om S arbetsmarknadspolitik:

S tvekar om allmän visstid