Dan Andersson. Foto: Fredrik Sandberg

 

Så fick Sverigedemokraterna makt, heter den före detta LO-ekonomen Dan Anderssons bok som nyligen släppts. 

Så varför har SD fått så mycket politisk makt?

– Flera personer har ont om pengar och konkurrerar om knappa resurser, visar den forskning som gjorts.

Är det Moderaternas fel att SD växer?

– Ja, eftersom det sociala skyddet minskat. Samtidigt sa de genom debatten om utanförskap att väljarna inte ska rösta på social trygghet.

Samtidigt antyder du också att det är S fel att SD växer?

– Jag tycker att Socialdemokraterna sedan 2000 inte har skyddat löntagarna tillräckligt bra.

Så det är Göran Perssons fel?

– Jag hänger inte ut enstaka personer. Det är flera hundra som är ansvariga. Man kan även säga att jag, Dan Andersson som var LO:s chefsekonom, är den stora förloraren. Jag var inte tillräckligt duktig på att stoppa detta. Lägg skulden på mig, gubben lyckades inte.

Hur kommer det sig att stödet för SD är så starkt bland unga LO-män?

– LO-män löper stora risker att bli arbetslösa, som inom Byggnads. Samtidigt har skyddsnätet försvagats. A-kassan är hälften av vad den borde vara.

De som upplever att samhället går åt rätt håll röstar oftast på moderaterna medan de som tycker att det går åt fel håll stödjer SD eller S. Hur kommer det sig?

– Tänk dig själv om du bor på en fin adress och har bra pension och privat vårdsförsäkring. Då är du trygg och tycker att det går bra. Medan låginkomsttagare och medelklass som har mest behov av offentliga tjänster har sett försämringarna.

En före detta Sverigedemokrat sa att hon önskar att det skulle räcka att bara jobba hårdare mot rasism för att få SD att försvinna men att svaret inte ligger där.

– Det håller jag verkligen med om. Det är människors livssituation som är avgörande. Är man utsatt för lönepress så ser man mer pressen än att vi är öppna mot omvärlden.

Vissa statsvetare hävdar att väljarna inom högern och vänstern byter plats. Den nya vänstern får stöd bland tjänstemän medan nya högern allt oftare stöds av småföretagare och industri- och servicearbetare. Håller vänstern på att förlora sin själ?

– Det går inte att svara enkelt på det. Det finns två sorters vänster. Jag anser att det som kallas den skrivande och frihetliga vänstern, varav många syns på kultursidor och i debatter, totalt har tappat sin själ. Den finns delvis inom socialdemokratin och miljöpartiet och har ståndpunkter som ligger nära högern. De har tappat intresset för jämlikhet. Sedan finns en annan vänster, den gemensamhetsinriktade, som främst finns inom facket och bland gråsossar. Den syns allt mindre men företräder jämlikhetstankar som exempelvis att alla ska ha en lika bra vård.