Konkurrensen mellan arbetsgivare som jagar sjuksköterskor är större än någonsin. I Region Skåne har flera tjänster haft färre än fem sökande.

Lönerna skiljer sig stort mellan kommuner och landsting. Även grannländer lockar med andra villkor.

– I dag så interagerar många med sociala medier. Om arbetsplatser har dåligt rykte så får alla veta det ganska snabbt, säger Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet i Skåne.

Tre, fyra eller fem ansökningar har kommit in till flera av de tjänster på regionens hemsida där ansökningstiden nu gått ut. En efterlysning på två sjuksköterskor till Ystad som legat ute i nära en månad har endast en intresserad. Efterlysningen på sju sjuksköterskor till Kristianstad har legat ute en vecka utan att någon har anmält intresse.

– Privata företag, kommuner, andra landsting och bemanningsföretag betalar bra, då måste offentliga arbetsgivare följa efter, säger Runsten.

Johan Sjöberg valde Norge efter att ha jobbat i Sverige i två år. Där jobbar han i två veckor och är sedan ledig lika lång tid i Sverige.

– Även om jag inte jobbar extremt har jag en lön som är bättre än heltid i Sverige. Här får jag ut mellan 19 000 och 25 000 kronor, i Sverige fick jag ut 17 000.

Pelle Jonsson, tillförordnad sjukhuschef för Skånes universitetssjukhus, medger att konkurrensen är större än någonsin och att arbetsgivarna måste jobba hårdare med arbetsmiljön. Men det svala intresset kan även ha en annan förklaring, tror han.

– Folk har semester och kanske inte jagar tjänster. I går var det 124 sjukskötersketjänster som fanns i vår interna platskatalog. Det sammanlagda antalet sökande var 1 100 personer.

Enligt Agneta Jöhnk, chef för arbetsgivarfrågor på SKL, utbildas fler sjuksköterskor än någonsin.

– Man kan förklara bristen med att landstingen har konverterat underskötersketjänster till sjukskötersketjänster. Då behöver man ha fler utbildade, vilket inte hängt med. Lönen för en sjuksköterska ligger mellan 25 000 och 40 000, det är inte så dåligt för den utbildningslängden.