Skolor, bibliotek och andra offentliga arbetsplatser i Storbritannien har hållits stängda i dag när en miljon anställda gått ut i protester mot frysta löner och försämrade pensioner.

– Vi har hållit strejkmöten och demonstrationer i alla större städer i England, Wales och Nordirland, säger Mary Maguire, presschef vid Unison, det största fackförbundet för offentligt anställda med 1,3 miljoner medlemmar.

Det viktigaste målet för endagsstrejken, som är den största strejken i Storbritannien på åtminstone tre år, är att lönerna för offentligt anställda ska tillåtas öka. Under 2010 – 2012 frystes lönerna för att rädda de offentliga finanserna, och därefter har regeringen infört ett tak för löneökningar på en procent om året. Då priserna på mat, el, gas och annat stiger snabbare än så blir resultatet att reallönerna sjunker.

– Sedan den konservativa koalitionsregeringen tog över 2010 har våra löner minskat i värde med 18 – 20 procent, säger Mary Maguire. Medlemmarna klarar inte mer. Det är på tok att offentligt anställda som arbetar på heltid inte når upp till minimilönen.

Den brittiska LO-ordföranden Frances O´Grady, som deltog i en strejkvakt i London tidigare i dag, torsdag, säger i ett uttalande för massmedia:

– De offentligt anställda har stängts ute från den ekonomiska återhämtningen. Under den här regeringen har de i genomsnitt förlorat mer än 2 000 pund om året.

Enligt brittiska LO tjänar omkring en halv miljon kommunalt anställda mindre än existensminimum. På Unisons hemsida berättar Shekou Kamara, en 39-årig kommunalt anställd, att han är hemlös. Trots heltidsarbete räcker inte lönen för att hyra en lägenhet eller ens ett rum.

För lärarna är de försämrade tjänstepensionerna en viktig fråga. De protesterar också mot systemet med friskolor, som den anser hotar en bra utbildning på lika villkor, och mot att lärarna måste lägga allt mer tid på byråkrati och examination i stället för undervisning.

Francis Maude, minister vid den brittiska motsvarigheten till den svenska statsrådsberedningen, säger till BBC Radio 4 i dag att lönerna för offentligt anställda måste hållas nere för att hålla statsskulden under kontroll, och att fler jobb skulle skäras bort om bromsen på löneökningarna togs bort. En annan regeringskälla säger att strejken har klent stöd bland de offentliganställda.

– Det är patetiskt att ministrar som är miljonärer agerar stridslystet mot de lågavlönade offentliganställda, säger den ledande labourpolitikern Michael Dugher till tidningen the Guardian. De borde lyssna och förhandla.

Samtidigt får labour kritik av det gröna partiet för att inte ta klar ställning för de strejkande.