Undersköterskor och vårdbiträden fick det inte bättre när äldreomsorgen privatiserades. Det är slutsatsen i Kommunals nya rapport ”Blev det så mycket bättre”.

– Ni sa att det skulle bli bättre, men det har ni inte drivit fram, sa Kommunals ordförande Annelie Nordström till Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Almega Vårdföretagarna, när rapporten presenterades på ett seminarium i dag.

Hon sa att vårdföretagen inte får tilltro så länge som de klagar på ersättningen från kommunerna samtidigt som de tar ut vinster ur företagen.

– Folk ser att ni vill ha mer av våra skattepengar samtidigt som ni tar ut en del i vinst.

2006 stod Fredrik Reinfeldt i riksdagens talarstol och läste upp den nya alliansregeringens första regeringsförklaring.

– Med fler arbetsgivare att välja på läggs grunden för bättre arbetsvillkor och bättre löneutveckling också i offentlig sektor, förklarade.

Kommunals nya rapport visar att det blev tvärtom på punkt efter punkt:

• Andelen tillfälligt anställda är högre i privat än kommunal äldreomsorg – 32 respektive 28 procent har otrygga jobb. På hela arbetsmarknaden är siffran 17 procent.

• Deltid är vanligare i privat äldreomsorg – 69 procent mot 63 procent av de anställda i kommunerna.

• Det är svårare att få heltid i privat äldreomsorg. Nästan halva personalen, 45 procent, vill ha heltid men får ingen heltidstjänst. I kommunerna är andelen 34 procent.

• Lönerna är lägre i privat äldreomsorg. 2012 var medellönen för heltid 24 000 kronor i kommunerna och 23 100 kronor i privat äldreomsorg.

Det verkar fel att redovisa heltidslöner när deltid är normen, men Kommunals utredare har inget val. Under arbetet med rapporten har de upptäckt att den officiella lönestatistiken för privat äldreomsorg vanligen buntar ihop deltids- och heltidsanställdas löner. Deltiderna räknas om till heltider.

I flera rapporter har Kommunal redovisat att deltidsanställda i kommuner och landsting tjänar sämre än heltidsanställda. Statistiken för privatanställda visar däremot att deltidsanställda tjänar mer. ”Orimligt”, enligt Kommunals utredare.

Ingvar Jordås, fackligt aktiv barnskötare i Stockholm, satte fingret på ännu en brist i statistiken.

– Vi har sett de negativa konsekvenserna av lov, lagen om valfrihetssystem, i Stockholm. Många medlemmar har verkligen fått det sämre. Går det att se något om löner och arbetsvillkor för dem som i lov-företag i Kommunals rapport? undrade han.

Annelie Nordström svarade att statistiken inte finns. Äldreomsorgen må vara skattebetald, men insynen brister. Den som vill mer insyn får vänta på effekterna av den etiska plattformen som fack och arbetsgivarorganisationer enades om i höstas.

Den innebär att kvaliteten i privat vård och omsorg ska redovisas öppet, skattebetalarna ska få vet hur pengarna används och vilka anställningsvillkor som gäller för personalen i privata vårdföretag.