Händelserna i samband med Svenskarnas partis demonstration i Jönköping på första maj följde ett väntat förlopp, anser polisen.

Det var stökigare än förra året, men också mindre våldsamt, är polisens bedömning. Bara ett fåtal personer blev skadade, och den materiella skadegörelsen var marginell, uppger polisen i Jönköpings län på en presskonferens.

26 personer greps under polisinsatsen. Fyra av dem är anhållna. De är misstänkta för misshandel, våld mot tjänsteman eller brott mot lagen om maskeringsförbud. Flera av de anhållna har vägrat uppge sin identitet, enligt polisen i Jönköping.

36 utredningar om olika brott har inletts. Ingen av dem gäller skadegörelse.

Den enda polisman som skadades misstänks ha fått en tinnitusskada av en hög visselsignal i örat.

Polisen gör bedömningen att man i stort sett lyckades med sitt huvudmål, som var att de olika demonstrationerna skulle kunna genomföras — oavsett om de hade tillstånd eller inte.

87 personer avlägsnades för att de inte åtlytt polisens uppmaningar om att släppa fram Svenskarnas partis demonstrationståg. Detta bedöms som ohörsamhet mot ordningsmakten. Personerna kördes till Tenhult eller Taberg.

117 personer kroppsvisiterades enligt polislagens paragraf 19, som ger rätt att söka efter föremål som kan användas på ett farligt sätt.

Ett 20-tal sådana föremål hittades. Det var bland annat knivar och bengaliska eldar.

Enligt polisens kommenderingschef Stefan Hector var det svårt att skilja Svenskarnas parti från motdemonstranter på ett bättre sätt.

– Då hade man fått göra jättestora avspärrningar. Det är ju fullt möjligt, men då tappar man lite av demokratiperspektivet, säger Hector.

– Kärnan bland dem som gjort sig skyldiga till brott och angrepp tillhör den vänsterautonoma rörelsen. De är snabba, lättrörliga och flexibla, det ska jag ge dem.

Hans bedömning är att det skulle bli både dyrt och svårt att genomföra stora avspärrningar.

– Men du tappar också möjligheten till opinionsbildning mot Svenskarnas parti, påpekar Stefan Hector.