Tretton omkom och tre rapporteras som saknade efter förra veckans lavin på Mount Everest.

En av de omkomna var Dorje Khatri, ledare för fackförbundet för bland annat sherpor som hjälper bergsklättrare. I internationella fackliga sammanhang var Dorje Khatri känd som den som klättrade upp på toppen av världens högsta berg och satte upp fackliga flaggor. Förutom det egna fackets flagga har han även satt upp flaggorna för det globala byggfacket BWI samt flaggan för den internationella fackliga samorganisationen, världsfacket IFS.

För Dorje Khatri handlade den fackliga kampen till stor del om att göra något åt de globala klimatförändringarna som han själv såg påverkade Mount Everest.

– Då jag klättrade upp 2003 var det mycket snö och vackert. Det var lättare att klättra då eftersom det fanns is och snö där vi kunde fästa tälten. Men nu är mycket av isen och snön borta och det är vått och halare. Det är mycket svårare, sa han i en video från 2011 vars ljudspår Radio Labour återgav efter olyckan.

Dorjes Khatri fackföreningar kämpar för högre löner och bättre försäkringar för sherpas. I dag får de cirka 400 dollar för en bestigning. Facket kräver också en bättre räddningsorganisation som snabbare kan ta hand om de guider som råkar illa ut.

Efter olyckan kräver sherporna en ersättning på 66 000 kronor till de efterlevande. Nepals regering har, enligt TT-Reuters, lovat att betala minst 2 600 kronor som ska täcka begravningskostnaderna.

Lavinen som inträffade på 5 800 meters höjd drog med sherpor som höll på med underhållsarbete på Everests södra rutt.

 

Tidigare artiklar:

Dorje Khatri placerar världsfacket på toppen