Tina Skoglund. Foto: Lina Alriksson

Tina Skoglund fick sparken från ett privat gruppboende för att hon utförde sitt fackliga uppdrag, enligt Kommunal. Företaget anser att hon varit illojal och skadat företaget.

För två veckor sedan fick Tina Skoglund beskedet att hon avskedats från sitt arbete på ett privat gruppboende i Linneryd i Småland.

– De säger att jag varit illojal och arbetsvägrat, men det är bara struntprat. De tyckte att jag var besvärlig i min roll som fackligt ombud, säger Tina Skoglund, som också var skyddsombud.

Problemen på jobbet har varit många. Scheman har lagts om, personalen har dragits ner och en vikarie sades upp, felaktigt ansåg facket. Arbetsgivaren, Omsorg i Linneryd, har inte förhandlat förändringarna med facket.

– Jag har stångats för allt jag har varit värd för att reda ut allt, men vår högste chef är aldrig ens på arbetsplatsen, säger Tina Skoglund, som också anmält arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

Hon anser att förändringarna lett till underbemanning. När arbetsgivaren ringde en kväll och ville att personalen skulle skola in en nyanställd morgonen efter, meddelade en kollega till Tina att de inte hade någon möjlighet, och det accepterade arbetsgivaren. När platschefen ändå kom med den nye på morgonen och frågade ”Vill ni..?” sa Tina Skoglund ”nej, det vill vi inte”, och tillade att han kunde skola in honom själv.  

Lite senare fick hon höra att arbetsgivaren tänkte ge henne sparken. Då fick hon nog. Hon bokade tid hos läkare för att bli sjukskriven och gick hem.

Senare samma dag ringde hon sin kollega och fick veta att han jobbade ensam. Hon kontaktade Kommunal för att få hjälp att lägga ett skyddsstopp. Eftersom hon var kontaktombud till en boende på gruppbostaden ringde hon hans mamma och förvarnade om stängningen. Några kollegor som kommit hem till henne fick också reda på planerna.

– Det här får de till att jag varit illojal mot företaget och arbetsvägrat. Jag gjorde vad som var min uppgift som skyddsombud, och ville fullfölja mitt uppdrag som kontaktperson.

Kommunals regionala skyddsombud åkte till boendet, men lade inget skyddsstopp, efter att chefen lovat en bemanning på minst tre personer. Därefter blev Tina Skoglund arbetsbefriad med lön och fick lämna in sina nycklar.

Dan Lundkvist, ombudsman på avdelning Sydost, har inlett förhandlingar med företaget. 

– Jag är extrem förbannad över det som hänt, så här får det inte gå till. De grunder som företaget lämnat till avskedandet är bara löjliga, säger han.

Omsorg i Linneryd har annan syn saken.

– Vi vill absolut dementera att hon skulle ha blivit sparkad för att hon varit facklig företrädare, säger Stefan Johansson, tillförordnad platschef för gruppboendet.

Han säger att Tina Skoglund varit illojal och har skadat företaget allvarligt genom att sprida falska rykten om skyddsstopp. Hon har också arbetsvägrat när hon inte introducerade den nyanställde, och sedan sjukskrivit sig och gått hem utan att kontakta ansvarig chef. Att hon diskuterade skyddsstopp med människor utanför arbetsplatsen, utan att kontakta arbetsgivaren och utan att göra en besiktning på arbetsplatsen, är också allvarliga fel.

– Hade hon tagit en diskussion med mig, hade vi löst det. Vi ser det som att hon vill förstöra för oss.

– Om man åsamkar arbetsgivaren all denna skada, som leder till att verksamheten kanske tvingas stänga, så kan man inte få behålla jobbet.

Stefan Johansson säger att företaget nu överväger att även vidta civilrättsliga åtgärder mot Tina Skoglund.