Samiah Sultana fick nog av konsultjobbet. Det var snabbt tempo, hård konkurrens och periodvis extremt långa dagar.
– Jag jobbade 12 till 14 timmar om dagen och hade inget liv, säger hon. Foto: Julia Wiræus

Svenska Coop utlokaliserade sina ekonomi- och redovisningsjobb till Indien för snart fyra år sedan. Nu har företagen börjat dra vidare till ännu billigare marknader.

Indiens Silicon valley, tiomiljonersstaden Bangalore, har kallats för världens största kontor. Uttrycket kommer från millennieskiftets stora IT-boom, då tusentals utländska företag och myndigheter utlokaliserade sina tjänster hit.

Välutbildade, unga indier gjorde jobbet för en bråkdel av européers eller amerikaners löner. Bangalore är betydligt renare än många andra indiska städer och det är få tiggare på gatorna.

– De utländska IT-företagen har höjt levnadsstandarden för många, utan dem hade det inte sett ut så här, säger Karthik Shekhar, generalsekreterare för det indiska fackförbundet Unites professional som organiserar anställda inom IT-sektorn.

När svenska KF-koncernen, där butikskedjan Coop ingår, slöt ett avtal om utlokalisering av tjänster till Indien 2010 var det långt ifrån det första svenska företag som gjorde det. Men nu har trenden vänt.

– Vi har sett en tydlig nedgång de senaste fem åren. Lönerna har gått upp här, så nu flyttar företagen sin verksamhet till länder som Filipinerna och Nepal, säger Karthik Shekhar.

Utlokalisering handlar om att kapa kostnader, så det ligger i uppläggets natur att hela tiden söka efter billigare lösningar.

– Vi här i Indien ska bara möta målen och göra vinst. Det sociala ansvaret kommer sist, säger han.

Det globala företaget Accenture, som bland annat sköter Coops ekonomi- och redovisningstjänster, har flera stora företagsparker i Bangalore. Välklädda indier går runt med en passerkort runt halsen utanför området dit utomstående inte får komma in. De är en del av en välbärgad elit och vet det.

31-åriga Samiah Sultana var en dessa självsäkra konsulter fram tills hon alldeles nyligen fick nog. Det var snabbt tempo, hård konkurrens och periodvis extremt långa dagar.

– Jag jobbade 12 till 14 timmar om dagen och hade inget liv, säger hon.

Under sina två år på Accenture bytte hon kund eller projekt varannan månad, och hennes prestationer utvärderades regelbundet.

– Du måste vara beredd att ge allt om du vill klättra i hierarkierna, säger hon.

Kulturkrockar, särskilt när det gäller delegering och chefsstrukturer, brukar vara ett problem vid utlokalisering till länder i Asien. I ett internt dokument uppmanas Accentures anställda att försöka bli chefens favorit och jobba långa dagar, bara för att göra chefen nöjd. Du uppmanas att inte säga nej till projekt, utan att hitta andra utvägar om ett projekt inte intresserar dig.

– Det är väldigt långt ifrån hur vi jobbar i Sverige, men det är omöjligt att ha våra regler i Indien, säger Elsie Mann, central förhandlare vid Handels i Sverige.

Jobben på internationella företag i Bangalore är ändå eftertraktade, särskilt i ett land som Indien med ett stort överskott på arbetskraft.

Samiah Sultana tjänade 60 000 rupies i månaden efter skatt, vilket motsvarar nästan 6 000 kronor. Det är en bra lön för den indiska medelklassen, även om övertidsersättningar aldrig betalades ut. De som jobbade flitigt kunde belönas med presentcheckar på omkring 100 kronor, och de anställda har tillgång till företagshälsovård.
– Det är ett bra jobb i ett luftkonditionerat kontorslandskap. Det är få som slutar, även om pressen är stor, säger Samiah Sultana.
Hon tror inte att utlokaliseringen av jobb till Indien kommer att försvinna, trots trenden att flytta till ännu billigare grannländer.
– Det finns helt enkelt inget annat land som kan mäta sig mot utbudet av billig, engelsktalande och välutbildad arbetskraft, säger Samiah Sultana.

Julia Wiræus

• Coop utlokaliserade 60 tjänster

Outsourcing

Accenture har 284 000 anställda

Accenture är ett av världens största konsultföretag med verksamhet inom outsourcing och finns i över 120 länder. Det etablerade sig i Indien 1987 och har omkring 75 000 anställda i Indien och 284 000 anställda globalt.

Accenture omsatte 2013 över 30 miljarder dollar och har tidigare hamnat på Storbritanniens lista på företag som undviker skatt, då det 2011 betalade mindre än 3,5 procent i skatt.

Källor: Accenture.com, Contractor UK, fackförbundet Unites professional