LO och Svenskt Näringsliv är nöjda med de nya sparalternativen för Avtalspension SAF-LO. Men avgifterna har inte blivit lägre än tidigare. Och arbetarna får betala mer för sitt pensionssparande än tjänstemännen.

Vid årsskiftet löpte avtalen ut med de försäkringsbolag som LO-medlemmarna har kunnat välja för Avtalspension SAF-LO under åren 2009 – 2013.

För pension som du tjänar in från och med i år finns i stället ett nytt urval av försäkringar som LO och Svenskt Näringsliv har godkänt.

Till skillnad från den gångna femårsperioden, då de bästa pensionsprodukterna sållades fram genom en upphandling, har parterna nu nöjt sig med att ställa upp villkor (låga avgifter, stabila finanser med mera) som bolagen måste uppfylla för att vara valbara. Alla som klarar kraven kan vara med. Det har resulterat i ett större urval än tidigare, åtminstone vad gäller fondförsäkringar, där tio bolag är valbara mot tidigare fem.

I en rapport beskriver LO och Svenskt Näringsliv det nya, större utbudet som en förbättring för spararna. Men vad gäller bolagens avgifter – en nyckelfaktor för pensionens storlek – har trenden mot ständigt lägre avgifter brutits inom traditionell försäkring, där de flesta LO-medlemmar har sitt sparande. Räknat på kort sikt höjs avgiften för många sparare med omkring tio kronor om året.

– Avgifterna har pressats länge. Botten är nådd nu, säger Hans Gidhagen, pensionsansvarig vid Svenskt Näringsliv.

För de extra kronorna i avgift får spararna höjd kvalitet, hävdar parterna. Bolagen ger bättre garantier än tidigare, och det har blivit billigare att flytta sitt sparande till ett annat bolag.

Men den garanti bolagen måste ge spararna inskränker sig till att de insatta pengarna ska finnas kvar vid 65-årsdagen. Inte en krona i ränta garanteras.

– Det låter förstås inte så bra, medger Hans Gidhagen. Men historiskt sett har avkastningen blivit betydligt högre än garantin – i praktiken väl i klass med fondförsäkringarna, trots att de som sparar i traditionell försäkring slipper placera själva.

I både traditionell försäkring och fondförsäkring är avgifterna en kombination av en fast försäkringsavgift för varje kund på högst 65 kronor om året och en procentuell (oftast låg) avgift på sparkapitalet. Modellen gynnar dem som arbetar länge och sparar ihop mycket pension. För de många sparare som bara har en liten slant i Avtalspension SAF-LO, till exempel efter en visstidsanställning i ett LO-yrke, är fasta avgifter däremot en nackdel.

– För vissa blir de fasta avgifterna dyra, bekräftar Marita Odélius Engström, vd för försäkringscentralen Fora, som hanterar avtalspensionen. Men även små kunder medför administration för bolagen. Därför är en fast avgift skälig.

Inom fondförsäkringarna har avgifterna däremot sänkts. I snitt är de nu 0,44 procent, en minskning med 0,18 procentenheter jämfört med åren 2009 – 2013. I de flesta fonder får LO-medlemmarna rabatt jämfört med privatkunder. På 30 års sikt kan spararna upp till 100 000 kronor på det, enligt rapportens räkneexempel.

Parterna hävdar att också att kvaliteten i fondutbudet har höjts. Påståendet bygger på att fonderna får högre betyg av fondinformationsföretaget Morning Star än de fonder som var valbara tidigare. Ett diskutabelt sätt att värdera fondernas kvalitet, enligt Mikael Nyman, chefredaktör för ett nyhetsbrev om pensioner.

– Morning Stars betyg bygger på hur fonderna har skött sig tidigare och kan aldrig säga någonting om framtiden.

– Om framtiden vet vi ingenting, men fonder med bra betyg har i alla fall större förutsättningar att lyckas, invänder Ingvar Backle, pensionsexpert vid Svenskt Näringsliv.

Hans Gidhagen har även varit med och upphandlat de försäkringar som privattjänstemännen kan välja för sin avtalspension, ITP. Han bedömer att resultatet blev något bättre för tjänstemännens del.

– Ser man enbart till avgifter och rating hos Morning Star, så har ITP-utbudet lite bättre siffror. Det går inte att sticka under stol med det.

– Den viktigaste förklaringen är att tjänstemännen har högre löner. Mer pensionskapital gör dem mer intressanta som kunder för försäkringsbolagen. Inom LO har fler deltidsarbete och tillfälliga anställningar. Sådana kunder kostar mycket.

Fakta

Avtalspension SAF-LO är ett komplement till den statliga pensionen för privatanställda arbetare. Förutsatt att det finns kollektivavtal på din arbetsplats betalar arbetsgivaren in en avgift till avtalspensionen som motsvarar 4,5 procent av lönen upp till 426 750 kronor per år. På lön ovanför den gränsen är avgiften 30 procent.

Du kan välja två former av sparande.

Traditionell försäkring: Förvaltaren placerar pengarna åt dig i en blandning av aktier, obligationer och fastigheter. Valbara bolag: AMF, Alecta och Folksam.

Fondförsäkring: Du väljer i vilka av förvaltarens fonder dina pengar ska sparas och tar själv ansvar för placeringarna. Valbara bolag: AMF, Danica, Folksam, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Movestic, Nordea, SEB, SPP och Swedbank. Varje bolag erbjuder mellan 9 och 25 fonder.

De nya sparformerna går att välja på blanketter eller försäkringscentralen Foras hemsida från den 5 maj 2014. Då kan du som vill flytta ditt gamla pensionskapital till de nya försäkringarna.