STOR

Elisabeth Svantesson. Foto: CLAUDIO BRESCIANI

 

– Utredningen kom till för att se till om det finns åtgärder som vi behöver vidta och i så fall vilka. Nu ska vi ta del av förslagen.

Det säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson. I går, torsdag, tog hon emot utredningen om åtgärder mot felaktiga utbetalningar inom arbetsmarknadspolitiken.

Har regeringen lagt mer krut på arbetslösas fusk än arbetsgivares och kompletterande aktörers?

– Våra skattepengar ska användas korrekt och så effektivt som möjligt, oavsett vem som tar emot dem. Vi har gjort utredningen för att få en bättre bild av hur det förhåller sig. Nu ska vi läsa utredningen, se vad vi behöver göra och återkomma med förslag.

Före valet?

– I dag kan jag inte ange någon tidsgräns.

Arbetsförmedlingen har köpt in tjänster av kompletterande aktörer sedan 2008. Nu är det 2014. Är det inte sent att utvärdera politiken nu?

– Arbetsförmedlingen har haft ett uppdrag att följa upp och se till att göra goda upphandlingar med kvalitet, men också att följa upp att det inte förekommer fusk. Detta är ytterligare ett led i vårt arbete att se om vi från politiskt håll behöver åtgärda någonting. Jag tror att mycket handlar om det arbete som Arbetsförmedlingen har att göra.

Utredningen vill ha bort räknesnurran, där arbetsgivare kan räkna ut vad de får i bidrag, från Arbetsförmedlingens hemsida.

– Vi ska titta på förslagen. Arbetsförmedlingen behöver också fundera på dem. Vi behöver fler som tar emot människor som behöver stöd. Samtidigt ska det självklart vara kvalitet hos de arbetsgivare och anordnare som emot personer som behöver jobb.

Riksrevisionen kritiserade nyligen regeringen för att inte utvärdera arbetsmarknadspolitiken.

– Det gör vi hela tiden. När det gäller ya-jobben för unga har vi satt till fyra olika utredningsuppdrag tillsammans med parterna. Nu gör vi också en stor översyn av Arbetsförmedlingen och dess organisation.

Det finns inget bidragstak för nystartsjobb. Utredningen vill införa det.

– Vi ska gå igenom alla förslag.

Utredningen säger också att arbetsgivare tar in folk på nystartsjobb för att sedan byta ut dem när tiden för bidraget är slut.

– Vi måste motarbeta alla former av missbruk, men nystartsjobben har också gett människor en väg in i arbetet. Det gäller att hitta en balans. Vi tillsatte utredningen för att se hur vi kan jobba med att förbättra åtgärderna.