Martin Klepke webbledartopp

Många LO-anslutna sympatiserar med Sverigedemokraterna, visade en studie för några dagar sedan.

I går förbrukade Sverigedemokraterna detta förtroende genom att tillsammans med alliansen rösta ned ett förslag att återinföra skattebefrielsen för fackavgiften.

Detta samtidigt som Sverigedemokraterna röstade för att arbetsgivarnas avgifter ska undantas från skatt.

Arbetsgivares avgifter ska alltså subventioneras med de svenska skattebetalarnas pengar. Arbetstagarna får betala allt själva.

Det här naturligtvis inget undantag i partiets politik.

Det här är en del av SD:s konsekvent arbetarfientliga politik.

I retoriken är Jimmie Åkesson mycket villig att skänka det arbetande folket sin välsignelse.

I verkligheten har partiet under hela mandatperioden i riksdagen inte bara röstat med alliansen i nio fall av tio, utan också röstat med alliansen i alla avgörande frågor när det gäller arbetstagares rättigheter.

I skattefrågan har alliansen med SD:s fulla stöd kunnat genomföra fem jobbskatteavdrag. Det är reformer som inte bidragit till att minska Sveriges höga arbetslöshet men som i stället – vilket alltfler blir medvetna om – kraftigt har urholkat jobbsatsningar och satsningar på skola, vård och omsorg, försämringar som främst drabbar arbetare.

Att partiet i höstas gick på de rödgrönas linje och röstade nej till den lilla posten på tre miljarder i ytterligare skattesänkningar för dem med allra högst inkomster kan inte ses som annat än spel för gallerierna i röstfiske när partiet samtidigt mangrant sluter upp bakom alliansen i den stora skiljefrågan för svenska arbetare: skattesänkningar i stället för satsningar på välfärd och fler jobb.

Sverigedemokraterna har också slutit upp bakom alliansens försämringar av arbetsrättsliga regler och sunda arbetsvillkor, vilket knappast har verkat till arbetarnas förmån.

Det har i stället öppnat vägen för alltfler otrygga anställningar för de allra sämst avlönade.

När Sverigedemokraterna igår röstade igenom skattesubventionerade medlemsavgifter för arbetsgivarna men mot att samma skatteregler ska gälla för arbetstagare är det alltså mycket konsekvent. Lika konsekvent som att Sverigedemokraterna i sitt arbetsmarknadspolitiska program främst kräver ökade stöd till företagsägare.

Det här riktar också blicken mot vad som ska hända efter valet i september.

Sverigedemokraternas arbetarfientliga politik gör det inte möjligt för en rödgrön regering att regera med stöd från SD. Inget alliansparti säger sig heller vilja samregera med de rödgröna.

Om Sverigedemokraterna blir vågmästare efter valet innebär det alltså ett fortsatt stöd till en arbetarfientlig politik och en tredje mandatperiod med alliansen.