Redan nu har mer än 500 indiska arbetare omkommit inför fotbolls-VM i Qatar 2022, rapporterar asiatisk media.

Den dåliga arbetsmiljön för gästarbetarna i Qatar uppmärksammas allt mer i asiatisk media. Enligt officiella siffror har 502 indiska gästarbetare omkommit, rapporterar tidningen The Asian Age som hänvisar till uppgifter från indiska ambassaden i Doha.

Byggandet inför fotbolls-VM började 2012 och det året omkom 237 arbetare. År 2013 förolyckades 241 indiska arbetare. I januari i år omkom 24.

Internationella fackliga samorganisationen, världsfacket IFS, har tillsammans med flera andra fackliga organisationer krävt att arbetsmiljön ska förbättras för de utländska byggarbetarna som jobbar i Qatar. Hård kritik har även riktats mot internationella fotbollsorganisationen Fifa som arrangerar fotbolls-VM.

Världsfacket talar om slavliknande arbetsvillkor för gästarbetarna i Qatar och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kallar det för jobbtrafficking.

Förra månaden då frågan om arbetsvillkoren togs upp i Europaparlamentet svarade dock Fifas representant Theo Zwanziger på kritiken med att det redan existerade ett feodalt system i Qatar innan beslutet om var fotbolls-VM skulle spelas.

– Vad förväntar du dig av en fotbollsorganisation? Fifa är inte lagstiftare i Qatar, sa han.

Regeringen i Qatar har dessutom förnekat att det förekommer ett systematiskt och storskaligt utnyttjande av migrantarbetare.

Världsfacket har tidigare gjort bedömningen att 4 000 byggjobbare befaras dö innan första avsparken i fotbolls-VM 2022. Facket kräver att byggjobbarna ska få bättre tillgång till vatten, att arbetsgivarna ska deponera 275 dollar för semesterersättning samt att det så kallade Kafalasystemet avskaffas, ett system för att förse Qatar, Saudiarabien och andra länder i Mellanöstern med utländsk arbetskraft. Det är arbetsgivarna som står för garant för den utländska arbetskraften men eftersom företagen själva gör kontroller av arbetarna och har rätt att bland annat ta deras pass så har arbetsgivarna stor kontroll på migrantarbetarna.

Modell av Al-Wakrah-stadion som byggs inför fotbolls-VM i Qatar 2022. Foto: Osama Faisal