ARBETET GRANSKAR LO utmanas av konkurrerande fackföreningar som är ute efter medlemmarna. Tingvalla-Bro har alternativa kollektivavtal för alla branscher. Sverigedemokraternas nystartade Löntagarna hoppas växa och skriva kollektivavtal.

Vi är helt klart ett fackligt alternativ, säger Heléne Ahlström, ombudsman hos Tingvalla-Bro fackförening, som sedan två år har avtal med byggföretaget Botrygg.

Sven Pernils är ordförande för Löntagarna, som mest riktar sig till transportare, sedan en dryg vecka.

– Vi ser oss som ett partipolitiskt oberoende alternativ till LO-förbunden, säger han. Och det är arbetarfacken vi inriktar oss på. Vi har inte resurser att organisera tjänstemän.

Både Löntagarna och Tingvalla-Bro fackförening lockar med låga avgifter. Båda har dessutom ambitionen att vara alternativ till alla LO-förbund.

Utmanarna oroar dock inte LO. Ingela Edlund, andre vice ordförande i LO, säger:

– Vi ser inte de alternativa facken som något hot, säger Ingela Edlund, LO. Foto: Henrik Montgomery

– Vi ser inte de alternativa fackföreningarna som något hot. Genom åren har det till och från dykt upp organisationer som sagt sig vara ett alternativ. Men de har aldrig lyckats skapa sig någon legitimitet i bredare löntagargrupper. Helt enkelt för att de inte fått arbetarnas förtroende och för att de saknat de muskler som krävs för att stå upp för arbetstagarnas rättigheter.

Transports ordförande Lars Lindgren tror inte heller att SD-facket kan bli någon konkurrent till LO. Men flera lokala företrädare för Byggnads är oroade över avtalet mellan Botrygg och Tingvalla-Bro fackförening.

Byggnadsfolket vet inte hur de ska hantera detta. De tror att det handlar om en ny metod att dumpa villkoren för byggnadsarbetare. Det nya är att ett företag anställer utländsk arbetskraft och skaffar ett kollektivavtal med sämre villkor.

– Vi kan begära förhandling och kräva att få teckna avtal med Botrygg, säger Mattias Landgren, chefsjurist hos Byggnads.

Enligt honom är detta möjligt även om Byggnads inte har några medlemmar på företaget. Utan medlemmar blir det dock svårare.

– Så vi får försöka rekrytera medlemmar och visa värdet av en erkänd fackförening, säger han.

Dan Holke, chef på LO-TCO Rättsskydd, är inne på samma linje och säger att sympatiåtgärder från anställda hos underentreprenörer och transportföretag kan sätta press på Botrygg.

Han frågar sig också om Tingvalla-Bro verkligen är en fackförening. Om arbetsgivaren styr över facket så är det inget riktigt fack – och då är kollektivavtalet med Botrygg inte giltigt. Men något sådant har aldrig prövats rättsligt.

Dan Holke pekar också på att ett avtal kan vara ogiltigt om det är för dåligt. Det finns regler som hindrar dumpning. Det här är dock inte heller prövat rättsligt.

Sofie Rehnström, jurist på LO, ser däremot inte hur ett nytt avtal kan tränga undan det gamla. Om Byggnads lyckas få Botrygg att skriva på ett avtal så får detta bara betydelse i de delar där det första avtalet inte har några regler.

 

Läs om utmanarna:

• Tingvalla-Bro fackförening

Löntagarna

Fackföreningen för arbete i Sverige