Byggnads varslar om strejk. Facket kräver ett huvudentreprenörsavtal, som innebär att anställda hos underentreprenörer inte ska bli utan lön.

Byggnads varsel är obegripligt för arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier. Arbetsgivarna anser att de ansträngt sig för att lösa problemen med oseriösa företag i byggbranschen.

– Den här frågan behöver inte leda till konflikt. Vi vill också få bort de oseriösa aktörerna i branschen. Varslet kommer mycket olämpligt för våra medlemsföretag och deras medarbetare. Just nu rustar de sig för ett ökat bostadsbyggande, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

Byggnads varslar om strejk för 1 400 byggnadsarbetare. Facket vill ha ett huvudentreprenörsansvar, som i första hand innebär att huvudentreprenören ska garantera att de anställda hos underentreprenörerna får ut sin lön.

Facket varslade om konflikt med samma krav för ett år sedan, men då stoppades varslet och en arbetsgrupp tillsattes. Gruppen har enats om en del förändringar som Byggnads tycker är bra, men inte tillräckliga.

– Nu börjar tålamodet ta slut. Vi har suttit i över ett år med vår motpart för att vi har trott på en gemensam lösning. Det enda vi fått är ett nej, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Fackets avtalssekreterare Torbjörn Hagelin förklarar i samma pressmeddelande att det är arbetsgivarna som tvingat fram varslet, och att det nu vilar ett stort ansvar på dem om det ska bli en förhandlingslösning innan strejken bryter ut.

Arbetsgivarnas Ola Månsson är besviken över tonen i Byggnads varsel, som han anser pekar ut arbetsgivarna som ovilliga att hitta en lösning.

– Vi har lagt ner så mycket tid på det här. Byggnads borde vara så pass klarsynta att de ser det, säger Ola Månsson.

Strejkvarslet träder i kraft den 1 april och innebär konflikt på runt 40 byggarbetsplatser. Det är bland annat tillbyggnaden av Karolinska sjukhuset i Solna, nytt Saab-kontor i Linköping, bygget av ny motorväg förbi Sundsvall och bygget av nytt köpcentrum vid Friends arena.

Bakgrund: EU-direktiv

EU vill att alla medlemsstater ska införa huvudentreprenörsansvar i ett led i byggbranschen, samt att det ska vara öppet för EU-länderna att införa hårdare regler för huvudentreprenörens ansvar genom att till exempel utsträcka reglerna till fler branscher och besluta att reglerna ska gälla i hela entreprenadkedjan.

Det här kallas genomförandedirektivet för utstationeringsdirektivet och handlar om anställda på företag som är tillfälligt verksamma i något annat EU-land. EU-parlamentet och ministerrådet är överens om genomförandedirektivet och det slutgiltiga beslutet förväntas tas under april.

Åtminstone åtta länder har redan någon form av regler för huvudentreprenörens ansvar. Det är Österrike, Tyskland, Spanien, Finland, Frankrike, Italien, Holland, Belgien och Norge.