Gruvbolaget LKAB har gjort nya malmfyndigheter i Svappavaara utanför Kiruna, som enligt bolaget kan öka produktionen med 70 miljoner ton järnmalmspellets.

Fynden är resultat av LKAB:s prospektering under förra året.

De nya fynden innebär att den beräknade livslängden för LKAB:s tre gruvor i Svappavaara utökas med omkring 10 år, från tidigare 10–15 år upp till 25 år.

– Det stärker hela projektets kalkyl, och framtidstron. Det är en viktig signal både internt och externt för vår satsning på nya gruvor, säger Per-Erik Lindvall, direktör för teknik och affärsutveckling på LKAB.

Förutsatt att hela Svappavaaraprojektet kommer i gång som tänkt innebär det 500–700 arbetstillfällen. Med en förlängd livslängd kan alltså så många människor ha jobb i 10 år till.

– Sedan vet vi att det ger kringeffekter på hela samhället, att det blir ganska stora ringar på vattnet, säger Per-Erik Lindvall.

Av de tre gruvorna i området är det än så länge bara Gruvberget som är i drift. LKAB har ansökt om miljötillstånd för Leveäniemi och Mertainen.

– Vi hoppas på skyndsam hantering. Om det fattas beslut i år kan produktionen komma i gång under första halvåret 2015, säger Per-Erik Lindvall.

Gruvorna är en viktig pusselbit i bolagets plan om att öka den totala årliga produktionen från 26 miljoner ton järnmalmsprodukter till 37 miljoner ton. Totalt beräknas investeringen i Svappavaara till 10 miljarder kronor.

– Vi har den lyckliga situationen att vi har både existerande och potentiella kunder som vill köpa mer av våra produkter. Vi stärker vår konkurrenskraft med de här investeringarna. Vi får ner våra produktionskostnader, och det borgar för en bättre framtid i stort, säger Per-Erik Lindvall.