Pensionsbolagen räknar med att deras kunder lever betydligt längre än snittsvensken. För kunderna kan det betyda tusenlappar mindre varje månad. Finansinspektionen (FI) granskar nu bolagens beräkningar.

Problematiken påverkar främst de som har premiebestämd pension, vilket exempelvis de flesta privata tjänstemän som är födda 1979 och senare har.

Ju äldre pensionsbolagen räknar med att kunderna blir, desto fler år sprids nämligen pensionsumman ut på. Nivån på utbetalningarna blir då lägre och den som avlider tidigare än prognosen går miste om pengar. För vissa kan det handla om tusenlappar varje månad, och utan återbetalningsskydd går pengarna även de anhöriga förbi.

Enligt Statistiska Centralbyrån beräknas en man som 2012 fyllde 65 år i snitt bli 83 år. Men de flesta livbolag räknar trots det med en livslängd på 85–90 år för manliga kunder.

Pensionsbolaget Alecta till exempel räknar med en medellivslängd på 87 år för kunder med premiebestämd pension. Staffan Ström, informationschef på Alecta, anger två huvudförklaringar till detta:

– Den ena är att vi är könsneutrala i vår beräkning, den gäller alla kunder trots att kvinnor lever längre än män. Den andra är att vi har två miljoner kunder och en absolut överväldigande majoritet av dem är privata tjänstemän som i allmänhet lever lite längre än andra yrkesgrupper, säger Ström men tillägger att en generellt ökande medellivslängd också tas med i beräkningen.

Bland annat med anledning av detta inledde FI i höstas en granskning av drygt 50 pensionsbolag och ska nu göra en fördjupad granskning av fem bolag.

– Vi vill bland annat veta hur bolagen arbetar med den här typen av riskantaganden i livförsäkringar, vilken statistik de använder sig av, hur ofta de uppdaterar underlaget och vem som ansvarar för beräkningarna, säger FI:s områdeschef för försäkring, Åsa Larsson.

Minskade skillnader

Livbolagens antaganden om kundernas livslängd skiljer sig alltså åt. För den som vill veta mer tipsar Finansinspektionen om Konsumenternas försäkringsbyrå. På deras hemsida kan man jämföra de olika bolagen.
Enligt Finansinspektionen har skillnaderna i livslängdsprognoser minskat mellan bolagen. Vid en granskning 2011 varierade exempelvis antagandet för privatanställda tjänstemäns livslängd mellan 85,2 och 93,1 år.
I dag är variationen i spannet 86,4–89,7 år.

Källa: Finansinspektionen, DN