Regeringen vill veta om det går att avkräva de arbetslösa två rapporter i månaden – trots stora inkörningsproblem med en rapport i månaden.

Dagens system med en rapport i månaden är inte ens fullt utbyggt. Först från och med fredag ska alla vara med. Senast då ska en halv miljon arbetslösa lämna in sina aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen.

Om kravet skärps till två rapporter ska arbetsförmedlarna gå igenom en miljon rapporter i månaden.

–Varje aktivitetsrapport ska leda till ett samtal med den arbetssökande. Problemet är att vi inte hinner med. Det fungerar inte ens med en rapport i månaden, säger Sven Wahtra, som är huvudskyddsombud på Arbetsförmedlingen i Västra Frölunda.

Om tre veckor, senast den 1 april, ska Arbetsförmedlingen svara regeringen och tala om vad som händer om kravet skärps till två rapporter i månaden. Redan i november varnade Arbetsförmedlingen för ”väsentliga verksamhetsmässiga konsekvenser” – i klartext mer jobb för a-kassorna, Arbetsförmedlingen och IAF, tillsynsmyndigheten för arbetslöshetsförsäkringen.

Redan i juni förra året gav förra arbetsmarknadsministern Hillevi Engström Arbetsförmedlingen i uppdrag att analysera effekterna av två rapporter i månaden. Det var innan kravet på aktivitetsrapporter trädde i kraft den 1 september.

Sedan dess verkar entusiasmen ha dämpats även på arbetsmarknadsdepartementet. Ett tecken på det är att ett färdigt förslag om en ny straffskala för unga och långtidsarbetslösa lades på is i vintras. Enligt förslaget skulle de få avdrag på ersättningen enligt samma femgradiga straffskala som infördes för arbetslösa med a-kassa i september förra året.

Osvuret är bäst – men denna reträtt ger ändå en fingervisning om att det antagligen inte kommer något förslag om att alla arbetslösa ska skriva till Arbetsförmedlingen två gånger i månaden och berätta om vilka jobb de har sökt.

Arbetsförmedlarna hinner inte med ens i dag när kravet är en rapport i månaden. På arbetsförmedlingen i Västra Frölunda har flera handläggare 250 arbetslösa eller fler på sin lott.

Aktivitetsrapporten ska följas upp med ett timslångt samtal. Då går det åt 250 timmar eller mer varje månad. En heltidsanställd jobbar drygt 170 timmar i månaden.

– Ekvationen går inte ihop. Vi vill träffa dem som behöver stöd, men nu måste vi följa upp alla – även de som har bra cv och söker jobb på egen hand. Vad ska vi säga till dem? Jättebra, fortsätta i samma stil! De ska inte behöva vänta på Arbetsförmedlingen för att få höra det, tycker Sven Wahtra.