Kunskapslyftet blev ett lyft för småbarnsmammor. De som tog chansen att läsa in gymnasiet på komvux hade lättare att få jobb och fick högre lön än andra småbarnsmammor.

Det visar en ny rapport av de tyska forskarna Anette Bergemann och Gerard van den Berg vid universitet i Mannheim. De har gått igenom betydelsen av Sveriges största satsning på vuxenutbildning för lågutbildade och arbetslösa kvinnor med små barn.

Fem år efter att de började i Kunskapslyftet hade komvuxeleverna högre sysselsättning och tjänade mer än de som inte hade pluggat.

I alla rika länder är arbetslösheten mycket högre bland lågutbildade än bland högutbildade. I OECD-länderna jobbar 87 procent av de högutbildade mot bara 56 procent av de lågutbildade.

Allra minst jobbar lågutbildade kvinnor med små barn. Bara drygt hälften, 52 procent, har jobb. Sverige är inget undantag.

– Arbetslösa småbarnsmammor riskerar att förlora kontakten med arbetsmarknaden under föräldraledigheten. Att förstå vilka effekter teoretiska studier har är därför mycket värdefull kunskap, säger Anette Bergemann i ett pressmeddelande.

Forskarna har granskat data om 23 000 kvinnor med små barn. 4 000 av dem deltog i Kunskapslyftet mellan 1997 och 2002. Allt som deltog mer än tio procent av arbetskraften i Kunskapslyftet. Det motsvarar över en halv miljon människor.

Allra mest pluggade arbetslösa kvinnor med små barn. Fyra av tio i den gruppen gick på Komvux. Hälften av dem pluggade på heltid. Under utbildningen och strax efteråt tjänade de sämre och jobbade mindre än andra småbarnsmammor.

Tre år efter skolstarten tjänade komvuxeleverna mer. Fem år efteråt var löneskillnaden runt 20 000 kronor om året. Och betydligt fler komvuxutbildade hade jobb.

– Utbildningen ökar individens totala livsinkomst. Kostnaderna under utbildningen vägs absolut upp av långsiktiga vinster, anser Anette Bergemann.

Forskarna har skrivit rapporten på uppdrag av IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Under 2000-talet har antalet komvuxelelever minskat. 2012 studerade 190 000 vuxna på komvux.