Marita Ulvskog presenterar Socialdemokraternas valplattform inför EU-valet. Foto: Peter Wallberg

 

 

Med 500 000 samtal hoppas Socialdemokraterna att bryta en 15-årigt konservativ majoritet i EU-parlamentet. I dag, måndag, presenterade partiet sin valplan.

– Jobben, de fackliga rättigheterna och klimatpolitiken.

I dag presenterade EU-parlamentarikern Marita Ulvskog de viktigaste frågorna för Socialdemokraterna i EU-valet.

– Många unga får inte jobb och tvingas flytta från sina länder för att hitta arbete någon annanstans, säger hon och vill göra jobben till en valfråga, fortsatte hon.

EU-parlamentet har röstat igenom en ungdomsgaranti som ska ge ungdomar innebär att unga som varit arbetslösa i fyra månader ska erbjudas sysselsättning eller praktik. Men även om beslutet finns har det inte sjösatts. Frågan blir om det över huvud taget är möjligt. Drygt 26 miljoner, varav drygt fem miljoner unga, är arbetslösa. Länder som Grekland, där sex av tio unga är arbetslösa, har fortfarande tuffa sparkrav på sig och knappast de resurser som krävs för att skapa jobb för unga.

– Det ska vi lösa genom att ge ekonomiskt stöd från EU, säger Marita Ulvskog.

De fackliga frågorna hamnar högt på partiets dagordning.

Socialdemokraterna vill se hårdare regleringar inom transportnäringen, både på nationell och europeisk nivå. Den så kallade cabotagetrafiken som gör de möjligt att tillfällig köra lastbilstransporter andra länder har blivit lett till att många förare jobbat till låga löner och dåliga villkor. Enligt en studie från Lunds tekniska högskola kör cirka 2200 utländska långtradare kontinuerligt i Sverige.

De senaste 15-åren har EU-parlamentet haft en konservativ majoritet.

– Nu hoppas vi kunna bryta den, säger Marita Ulvskog.

En rapport från tankesmedjan Notre Europa antyder att en svängning kan vara på gång. I den går Socialdemokraterna framåt i flera länder och får enligt dem en majoritet av ledamöterna.

I Sverige har dock Socialdemokraterna haft det tufft under EU-valen. Både 2009 och 2004 fick partiet under 25 procent av rösterna. Detta EU-val har partiet satt ett mål på blygsamma 25 procent, samtidigt som drygt en tredjedel uppger att de tänker rösta på partiet i riksdagsvalet senare i höst.

Partiets valgeneral Jan Larsson säger att målet på 25 procent satts med tanke på de tidigare erfarenheterna. Socialdemokrater har varit dåliga på att få sina sympatisörer att rösta i EU-valen.

I år satsar partiet 20 miljoner kronor på sin valkampanj och har som mål att föra prata med 500 000 väljare. De flesta, 400 000, ska sökas upp i en dörrknackningskampanj medan 100 000 kan räkna med att få ett telefonsamtal. Målgrupperna de vill få till valbåset är framförallt kvinnor, äldre, LO-medlemmar och personer med lägre utbildning.

Valet till EU-parlamentet

Den 25 maj röstar Sverige fram sina kandidater till EU-parlamentet. Sverige har 20 ledamöter i EU-parlamentet, varav nio är kvinnor. I dag finns det 766 ledamöter i parlamentet från EU:s 28 länder. Efter valet minskar antalet ledamöter till 751. I EU-parlamentet finns olika partigrupper. I dag är EPP (gruppern för Europeiska folkpartiet) störst. I den ingår bland annat svenska moderaterna. Socialdemokraternas grupp S&D (Gruppen för progressiva förbundet) är näst störst. Andra grupper är liberala partiernas grupp ALDE, Gröna/EFA som vänstergruppen GUE/NGL.

Källa: EU-parlamentet