Sverige hamnar i år i toppskiktet i den europeiska lönehöjarklubben.

– Ni ligger trea, säger Rainer Jung, pressansvarig på tyska Hans Böckler-stiftung som står tyska facket nära.

Tankesmedjan grundar sin rapport på en prognos från EU-kommissionen om hur lönerna har utvecklats i år. I rapporten spås de svenska lönerna öka med 2,2 procent, medan anställda i Bulgarien och Portugal får höjningar med 2,3 respektive 2,4 procent.

– Att lönerna stiger mest i Portugal är en rekyl på att landet förra året hade kraftiga lönesänkningar, säger Rainar Jung.

I rapporten finns även en antydan om ljusning för löntagarna i EU.

Förra året sjönk lönerna i EU med i genomsnitt 0,7 procent, jämfört med föregående år. I år skedde ett trendbrott med löner som i stället steg med 0,2 procent.  Då ska man dock komma ihåg att höjning sker från en låg nivå – i ett Europa där fattigdomen fortsätter breda ut sig och där arbetslösheten ännu är rekordhög.

I många länder – närmare bestämt 12 av 28 – fortsätter lönerna sjunka i år. Värst är det i Cypern och Grekland där sänkningarna blir 8,5 respektive 6,2 procent.

En fråga som många ekonomer runt om i världen har diskuterat är effekterna av att ekonomin stramas åt. Fackliga organisationer har länge varnat för att åtstramningarna stryper den ekonomiska tillväxten. Den senaste tiden har facken fått ett växande stöd från allt fler – som Internationella valutafonden – som också analyserar ekonomin på en global nivå.

Enligt Rainer Jung har Tyskland och EU hanterat krisen på motsatt sätt. När krisen började kring 2008 krävde EU åtstramningar och lönesänkningar i vissa länder.

– Fast i Tyskland gjorde vi tvärtom. Här har ekonomin i stället stimulerats sedan slutet av 2009, säger Rainar Jung.

De tyska reallönerna, som i många år legat stilla, har ökat de senaste åren.

Förra året slöt till exempel IG Metall ett avtal som gav verkstadsarbetare lönelyft på 4,5 procent. Det är det bästa avtalet förbundet slutit på tjugo år.

Alla grupper i landet får dock inte rekordstora lönehöjningar som den konkurrensutsatta verkstadsindustrin. Genomsnittet för de tyska lönehöjningarna i år spås bli 0,6 procent.

FAKTA: Löneökningar 2013

Portugal 2,4

Bulgarien 2,3.

Sverige 2,2

Estland 2,2,

Lettland 1,8

Finland 0,8

Danmark 0,2

Nederländerna -1,1

Grekland -6,2

Cypern -8,5

Siffrorna är en prognos för hur mycket lönerna ökar i genomsnitt 2013 jämfört med föregående år.

Källa: Hans Böckler-stiftung (IDW)