”Ett par tusen” för ett vikariat. ”Några tusen” för ett fast jobb. Det är prislistan för att få jobb på bemanningsföretaget Logent i Norrköping.

Det skriver Norrköpings Tidningar. Tidningen har bland tillgång till en ljudinspelning av ett samtal om priset för ett jobb mellan en arbetssökande och en arbetsledare på Logent.

I onsdags gjorde företaget en polisanmälan.

– Jag har pratat med båda och fått två olika versioner. Den ena säger att han har blivit avkrävd mutor. Den andra säger att han blivit erbjuden mutor men tackat nej. Vi kan inte avslöja vem som talar sanning. Det enda vi kan göra är att polisanmäla för att få det utrett, säger Michael Arvidsson, vd på Logent.

Norrköpings tidningar har flera källor som talar om en mutkultur på Logent i Norrköping. Mats Andersson, ombudsman på Transports avdelning i Östergötland, är inte förvånad.

– Vi har hört rykten om mutor på Logent i ett års tid. Det har ryktats om några personer och ryktena har blivit starkare under hösten. Om det har förekommit mutor är det bra om folk träder fram och står upp för sin sak. Då tar vi tag i det direkt, säger han.

De två personer det gäller har båda slutat på Logent. Den som slog larm om mutorna var visstidsanställd och fick inte förlängt. Arbetsledaren slutade den här veckan sedan mutanklagelserna kom ut i Norrköpings Tidningar.

Historien kom som en överraskning för företaget.

– Vi har ingen färdig mutstrategi. Spontant tror jag att vi måste gå till botten och utreda hur en situation som den här kan uppstå. Om någon anställd blir utsatt för sådant här måste det finnas någon att vända sig till, anser Michael Arvidsson.

Logent har talat med ytterligare ett par anställda i Norrköping, erfar Arbetet. De har förnekat att de har tagit emot mutor.

Mutanklagelserna har vållat en del turbulens. Logent har skickat personalfolk från huvudkontoret i Stockholm för att samtala med de runt 300 anställda i Norrköping.

– Situationen är väldigt påfrestande för vår personal. De känner sig utpekade som mutkolvar bara för att de jobbar hos oss. Bilden internt bland våra anställda är annorlunda än bilden utåt. De känner inte igen sig i mutanklagelserna, förklarar Michael Arvidsson.