I över ett halvår har mer än 300 anställda lockoutats på Ikea i Richmond, Kanada. I veckan släpper en internationell granskningskommission en rapport.

I Sverige ses Ikea som en drömarbetsgivare då studenter fått rangordna olika företag i Universums företagsbarometer. I andra länder klagar facken på den svenska möbeljätten.

– Det verkar som att ju längre man kommer från Sverige, desto sämre är relationen till arbetstagarorganisationen, säger Peter Lövkvist på Nordiska transportarbetarfederationen (NTF).

Han är en av dem som lett en internationell granskningskommission som utrett konflikten på Ikea i Richmond, Kanada. Det är det globala transportfacket ITF och servicefacket Uni som skickat kommissionen som denna vecka planerar att släppa sin rapport.

Striden började efter att avtalet mellan facken (bland annat transportförbundet Teamster) och Ikea löpte ut den 31 december förra året.

Förhandlingar om ett nytt avtal inleddes i januari. Men parterna kom inte framåt. Facket hävdade att Ikeas förslag till nytt avtal är väsensskilt från det tidigare avtalet.

Företaget vill göra stora förändringar i så väl arbetstid som lönesystem. Till exempel vill Ikea ha ett spann mellan 24 och 32 timmars garanterad arbetstid per vecka i stället för som tidigare 30 timmar. Dessutom föreslog arbetsgivaren ett nytt lönesystem som ska baseras på försäljningsmål. Arbetsgivaren vill även ha olika lönesystem för anställda och de som kommer att nyanställas.

Vid tre tillfällen röstade en stor majoritet av de anställda nej till dessa förslag. I mitten av maj svarade arbetsgivaren med att lockouta 350 anställda.

Konflikten har nu pågått i ett halvår.

– Det är en tråkig situation som i nuläget inte gynnar någon, skriver Ikeas ställföreträdande presschef Anna Pilkrona Godden i ett mejl till Arbetet efter att vi sökt företaget för en kommentar.

Det är långt ifrån första gången som Ikea hamnar i fackets skottglugg. Det globala servicefacket Uni har gjort en intern rapport om möbelföretagets agerande i olika delar av världen. Facken har stark kritik mot företaget som de anser medvetet försöker hålla facket borta.

– I Kanada har till exempel bolaget anlitat en juristfirma som är kända för att vara specialister på att sätta åt facket, säger Peter Lövkvist.

– Men det har också varit problem i Irland, Frankrike, Spanien, USA, Italien, Ryssland och Turkiet, säger han.

I Sverige däremot uppges samarbetet mellan möbelkoncernen och facket vara bra.

– Ikea gör som andra multinationella företag, anpassar sig efter villkoren i de länder de verkar i, säger Peter Lövkvist.