Privatanställda tjänstemän ska kunna utbilda sig med bibehållen inkomst. Svenskt Näringsliv och PTK arbetar med ett avtal som ger rätt till studier utan direkt koppling till jobbet. Regeringen kan bidra med bättre studiestöd, anpassade utbildningar och möjlighet att studera med bibehållen a-kassa.

Facket kan tänka sig att betala medlemmarnas nya förmånliga studievillkor med större möjligheter för arbetsgivarna att göra undantag från las-listan vid uppsägning.

– Vi tänker oss ett system som möjliggör studier för anställda och som stärker tjänstemäns ställning på arbetsmarknaden, säger Niklas Hjert, som leder PTK:s förhandlingsgrupp.

Det här är en del av omställningsförhandlingarna för privatanställda tjänstemän som facket för med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv.

PTK:s strävan är att förbättra omställningsstödet så att det både omfattar sjuka och visstidsanställda, samt att få bättre villkor för kompetensutveckling och rehabilitering. Arbetsgivarna vill ha större möjligheter att styra vid uppsägning genom att kompetensen ska väga tyngre än anställningstid.

Facket har svarat att man kan tänka sig mer undantag vid uppsägning. Niklas Hjert vill dock inte närmare gå in på vad det kan innebära.

Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv, vill inte ge några kommentarer. Han säger:

– Det där är förhandlingsfrågor och vi har inget intresse att berätta om läget i förhandlingarna.

Det står dock klart att det förslag som PTK och Svenskt Näringsliv arbetar med innebär att tjänstemän ska få ekonomiskt stöd för att kunna studera så att de att stärker sin ställning på arbetsmarknaden – utan att studierna är direkt kopplade till jobbet.

– Vi ser två problem när det gäller vidareutbildning. Det är dels vilka utbildningar som kan vara aktuella, dels de ekonomiska möjligheterna för den som exempelvis är äldre och har större omkostnader, säger Niklas Hjert.

Han berättar att bottenplattan i den nya modellen kommer att vara studiestöd och studielån från staten. Och för att det ska bli ekonomiskt möjligt för dem som har arbetat ett tag skapas kollektivavtalsstiftelser genom ett avtal mellan fack och arbetsgivare. Till stiftelserna kommer pengar att avsättas så att det blir möjligt att ge stöd till tjänstemän som vill vidareutbilda sig.

Både Christer Ågren och Niklas Hjert hoppas att förhandlingar ska vara klara till nyår.

PTK och Svenskt Näringsliv har i samband med sina förhandlingar vänt sig till regeringen. Susanne Ackum, statssekreterare på finansdepartementet, berättar att regeringen kan underlätta upp fackets och arbetsgivarnas planer på två sätt. Det handlar dels om försörjningen för den som utbildar sig, dels om tillgången på relevant utbildning.

Förbättringarna av lån och studiestöd finns redan med i årets budgetproposition, där det bland annat ingår högre lånesumma, lån vid deltidsstudier och höjd ålder för rätten till studiemedel. När det gäller utbildningarna handlar det bland annat om att se över dem och möjligheterna att studera på deltid.

Regeringen arbetar också med a-kassans regler. Målet är att göra det möjligt att delta i kortare utbildningar med bibehållen a-kassa. Susanne Ackum förklarar att detta handlar om att göra reglerna tydliga och att definiera vad en kort utbildning är.

Fakta: PTK

PTK bildades 1973 som Privattjänstemannakartellen. Numera är det fullständiga namnet Förhand­lings- och samverkansrådet PTK. Medlemmarna är 26 fackförbund som representerar 750 000 privatanställda tjänstemän.