LO tvekar att sätta sig i nya förhandlingar med Svenskt Näringsliv om ett nytt omställningsavtal. Facket skulle hellre se nya huvudavtalsförhandlingar där makt kan bytas mot makt.

– Turordningsreglerna innebär makt. Omställning, rehab och kompetensutveckling är inte det. Vi skulle hellre se att arbetsrätten och de andra frågorna behandlades var för sig, säger Lasse Thörn, chef för LO:s arbetslivsenhet.

För några dagar sedan kunde LO och Svenskt Näringsliv gemensamt skriva under en rapport om läget när det gäller rehabilitering, omställningsstöd till följd av ohälsa och för visstidsanställda, kompetensutveckling och turordningsregler. Rapporten är en beskrivning av hur verkligheten ser ut i dag. Och fack och arbetsgivare är överens om verklighetsbeskrivningen. Däremot finns inget bestämt om fortsatta förhandlingar.

PTK däremot sitter i förhandlingar med Svenskt Näringsliv om samma frågor. Arbetsgivarna vill bestämma vid uppsägningar och vill att kompetens ska väga tyngre än anställningstid. Medan facket vill ha förbättringar av omställningsstödet, rehabiliteringen och kompetensutvecklingen. PTK har förklarat att man åtminstone är beredd att gå med på utökade undantag vid uppsägning.

– Frågan är vad PTK ska sälja nästa gång, säger Lasse Thörn.

LO-förbunden är avvaktande inför fortsatta förhandlingar med arbetsgivarna om omställningsstöd och turordningsregler. Facken skulle hellre se att diskussionen om arbetsrätt hölls vid sidan om och att arbetsrätt och makt byttes mot annan arbetsrätt och makt. Men det finns ingen klar uppfattning om vad det närmare skulle handla om.

– Jag har ingen aning om vilken slags makt vi ska byta turordningen mot, säger Lasse Thörn.

Han tänker sig att det behövs en lång startsträcka för att komma ihåg med sådana förhandlingar och han vill att förhandlingarna ska vara mer omfattande och vara någon slags huvudavtalsförhandlingar.

Susanne Ackum, statssekreterare på finansdepartementet, berättar att det hos regeringen finns en förhoppning att LO och Svenskt Näringsliv ska sätta sig i förhandlingar om ett nytt huvudavtal. Och hon säger att finansminister Anders Borg förklarat att LO och Svenskt Näringsliv gärna får komma med förslag på politiska förändringar som ett led i att parterna ska kunna komma överens.