– Visstid fyller en väldigt viktig funktion. Vi är väldigt kritiska mot förslagen som ska göra det svårare att anställda på visstid, säger Patrik Karlsson, en av Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsexperter.

Han vänder sig också mot beskrivningen att andelen visstidsanställda skulle ha ökat över tid. Även om den för två decennier sedan låg på 9 procent, så var den några år tidigare 13 procent, påpekar han. Runt 15 procent över tid får anses normalt, säger han.

Men senaste året har siffran ökat med 50 000 till 17 procent?

– Det är ett tecken på att företagen vågar anställa igen. Vilket till en början sker genom tillfälliga jobb, som sedan ofta övergår i fasta jobb.

Vad säger ni om den forskning som visar på negativa hälsoeffekter med tillfälliga anställningar? 

– Hälsoaspekten är naturligtvis viktig att ta hänsyn till. Alla vill må bra på jobbet.

Men det finns andra aspekter på hälso­tillståndet också, säger han och hänvisar till en studie gjord för 13 år sedan av bland andra Gunnar Aronsson: Yrkes- och arbetsplatsinlåsning – En empirisk studie av omfattning och hälsokonsekvenser.

– Slutsatsen var att det var en större andel med tillsvidareanställning som upplever sig ha sämre hälsa på grund av att de är inlåsta, på fel arbetsplats och i fel yrke, än alla andra anställda. De känner sig psykiskt pressade för de hamnar sist i las-kön om de skulle söka nytt jobb. Det är inte så att alla upplever sig ha en sämre hälsa på grund av en korttidsanställning, säger han.

Har du mer forskning att hänvisa till?

– Nej.

Gunnar Aronsson, professor vid psyko­lo­giska institutionen, Stockholms universitet, har en annan syn på sin studie:

– Den visar att en extrem grupp av fast anställda, de som anser att de har både fel yrke och fel arbetsplats, mår sämre än andra anställda. Den tolkas ibland som att det är bättre med tillfälliga anställningar, men det är ju inte alls det som studien handlar om.

– Vi har gjort många studier som visar problem med tillfälliga anställningar, säger han och hänvisar till exempel till en rapport som kom samma år: Fasta utgifter och flexibla inkomster – en studie av ekonomisk stress och hälsa bland korttidsanställda.

Där finns slutsatsen: ”I ekonomiskt avseende är undersökningsgruppen (korttidsanställda) kraftigt polarise­rad. Det finns ett tydligt linjärt samband mellan fattigdom och hälsa. Per­soner som ofta oroade sig för sin ekonomi och som var i en ekonomisk tvångssituation uppvisade långt mer av psykisk ohälsa, magbesvär, rygg/nackbesvär, huvudvärk och trötthet/håglöshet.”

Efter att Patrik Karlsson läst texten tillägger han att det finns mer forskning som visar att förhållandet mellan hälsa och anställningsform inte är solklart.

”Till exempel konstaterar forskarna Bernhard-Oettel, Sverke och De Witte i en studie från 2005 att ’det är upplevelsen av jobbet, inte formen av anställningskontrakt, som är kopplad till hälsomässiga utfall’, skriver han.

 

Läs också: Högt pris för korta jobb