I Libanon försöker över 750 000 syriska flyktingar återuppbygga sina liv. Många av dem är barn. Om detta må vi berätta. Och det gör Save the Children Libanon. I ett antal kortfilmer publicerade på organisationens sajt får barnen själva berätta sina historier.

13-åriga Yaroob saknar fotbollen: ”Vi brukade spela fotboll tre gånger i veckan. Jag var väldigt lycklig när jag träffade mina vänner.” Sedan kom kriget. ”I Libanon är jag ensam utan något fotbollslag att spela med och jag vet inte var mina vänner är.” I stället är Yaroob nu ett av många flyktingbarn som tvingas arbeta för familjens försörjning.

I Libanon är det nämligen dyrt med mat och medicin. ”Jag är rädd för att bli sjuk för mina föräldrar kommer inte ha råd att ta mig till sjukhus” säger Kifayat, också 13 år.

Hemlöshet, matbrist, bomber och ensamhet. Bland barnen är rädslan ständigt närvarande. Ahmad, 15 år, sätter ord på sin förlust: balkong med blommor, datorspelande med vänner, trevliga grannar. Vardagslivets normalitet. Så likt här som där. Och så snabbt det kan försvinna!

Jag tänker på artikel 14 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna: ”Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse.” Men detta är historien om när flykten inte ger någon fristad.

När flyktingen inte garanteras någon säker plats.

Ellen Albertsdóttir

Se fler filmer från Rädda Barnen!

Rädda barnen

Här finns fler filmer.