63 procent av fackets medlemmar vill att LO ska arbeta för ett regeringsskifte i nästa val. Och var femte LO-medlem kan tänka sig att delta i det fackliga valarbetet.

Det framgår av en undersökning som Novus gjort åt LO. Nästan 2 400 personer har svarat på frågorna.

– Det här ger oss ett starkt mandat att driva en valrörelse med målet att byta regering, säger Tobias Gerdås, som är ansvarig för strategisk kommunikation i LO:s valledning.

Undersökningen gjordes i början av oktober. Jämfört med motsvarande undersökning i mars i år har andelen som vill att LO ska arbeta för ett regeringsskifte ökat med tre procentenheter. Andelen som svarar nej är stabil – 18 procent.

LO:s valledning består av fyra personer: Elisabeth Brandt Ygeman, som är valledare, Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, Rasmus Korsvall, som är planeringschef, samt Tobias Gerdås.

– Den 6 februari kommer vi att presentera vårt valmanifest och det blir ett avstamp för fackets valrörelse, säger Elisabeth Brandt Ygeman.

LO tänker sig att agera mer självständigt än tidigare i förhållande till Socialdemokraterna. Elisabeth Brandt Ygeman säger att det sker på två vis, dels genom att LO arbetar fram en egen vallinje, dels organisatoriskt genom att LO ska driva valkampanj på arbetsplatserna.

Hon förklarar att stommen i fackets vallinje är tre frågor: full sysselsättning, tryggare arbetsliv och välfärden. Samtidigt ska kampanjen Mittsverige bidra till fackets politik i valet. Kampanjen går ut på att diskutera politik med LO-medlemmar. Den har pågått i ett halvår. Hittills har 17 500 deltagit och förhoppningen är att 20 000 ska ha svarat före sista november.

I planen ingår att LO ska driva valkampanj på landets arbetsplatser – och att det inte ska handla om att anlita någon S-politiker utan att de förtroendevalda ska driva politik på sina jobb.

Dessutom planerar LO att ringa till så många LO-medlemmar som möjligt. Och det ska ske vid tre tillfällen – inför första maj, före valet till EU-parlamentet och inför det allmänna valet.

Elisabeth Brandt Ygeman berättar att en del av LO:s förbund även kommer driva egna politiska frågor.

Bakgrund: Mittsverige

I LO:s kampanj Mittsverige får deltagarna ta ställning till och värdera åtta påståenden:

Full sysselsättning ska vara fackets viktigaste politiska fråga.

De som har de höga inkomsterna ska betala högre skatt än i dag.

Arbetsgivaren ska inte kunna stapla korta visstidsanställningar på varandra.

Förändra arbetslöshetsförsäkringen så att den som blir av med jobbet får högre ersättning än i dag.

Begränsa vinsterna hos privata företag inom skattefinansierad vård, skola och omsorg så att det mesta av vinsterna återinvesteras i verksamheten.

Reglerna i sjukförsäkringen borde ändras så att ersättningen blir högre.

Lagstifta om rätten till heltid för deltidsanställda om arbetsgivaren inte vill erbjuda heltid.

När människor från andra länder arbetar i Sverige ska de ha samma rättigheter som svenska arbetstagare.