Precis som Belesia växte hemtjänstbolaget TPS Vårdteam så det knakade och belönades med tidningen Dagens Industris gasellpris. Men sedan knappt ett år tillbaka pågår ett stort antal lönetvister.
För en vecka sedan försattes bolaget i konkurs.

För anställda på TPS vårdteam har Migrations­ver­ket beviljat 27 ar­bets­till­stånd en­ligt la­gen om ar­bets­krafts­in­vand­ring se­dan 2009. En ar­bets­krafts­in­vand­rare framträd­de i Dagens Nyheter i våras och berättar att han fick 8 000 kronor i månadslön trots arbete sju dagar i veckan. Företaget tillbakavisar uppgiften.

Stockholms stad lät oberoende revisorer granska TPS Vårdteam i somras. De kom fram till att de anställda inte får lönespecifikationer. De vet inte hur mycket skatt och sociala avgifter bolaget har betalat in för dem.

Företaget hade 98 årsanställda förra året. Det verkliga antalet anställda är högre, eftersom en årsanställd motsvarar en heltid. Kommunal tvistar om både löner och anställningar. Flera anställda har sagts upp, något som Kommunal bestrider.

TPS Vårdteam är ett av 232 företag som utför hemtjänst åt Stockholms stad enligt lagen om valfrihet. Enligt Raili Karlsson, upphandlingschef på äldreförvaltningen, har Stockholm avslutat mellan 18 och 20 avtal med hemtjänstföretag sedan 2011.

Senast det hände var i januari i år.

TPS Vårdteam har 3,8 miljoner i skatteskulder. Siffran är från den 21 oktober. I juni försattes bolaget i rekonstruktion. Skatteverket gick inte med på skriva ner skatteskulderna. Därmed gick bolaget i konkurs.

– Vi har möjlighet att häva avtal med bolag som inte betalar skatter och avgifter, men under rekonstruktionen kan vi inte göra någonting. Vi får fatta beslut när den är klar, uppger Raili Karlsson.

Även obetalda löner är en grund för att häva avtal, men inte för låga löner, enligt Raili Karlsson:

– Det är en fråga mellan arbetstagare och arbetsgivare eller arbetsmarknadens parter. Ibland har företagen kollektivavtal, säger hon.