Foto: Bertil Enevåg Ericson

Hur många städade Stockholms skolor utan lön eller med för låg lön? Oredan i Belesia gör det omöjligt att svara på den frågan. Benita Flores Vasquez fick sparken efter åtta år i somras. Hon har lönekrav på 57 000 kronor på bolaget.

 

Benita Flores Vasquez har lönekrav på 57 000 kronor på städbolaget Belesia. Hon är inte ensam. På ett år har Fastighets vunnit 80 löne­tvister mot företaget bara i Storstockholm – och Belesia finns, eller snarare fanns, i halva Sverige.

Fastighets har upprättat en lista med 457 namn. Det här är folk som ska ha fått lön minst en gång i år. Hur många som verkligen har fått lön, och om det i så fall var rätt lön, vet ingen. Bolagets bok­fö­ring är en enda röra. Den bil­den bekräftas av revisors­rap­por­ten.

– De vet inte ens vilka anställda de har, säger Gesa Markusson, ombudsman på Fastighets.

Benita Flores Vasquez blev upp­sagd i våras. Den 7 juli fick hon sluta efter åtta år. På slutet städade hon i två kommunala skolor i Stockholm. Då fick hon jobb – och lön – fem timmar om dagen, trots att hon var anställd på heltid. Ob-tillägg utbetalades sporadiskt.

– Jag misstänkte ganska tidigt att något var fel, för jag fick ingen löneförhöjning på åtta år som anställd, berättar hon.

Men hon gjorde inget förrän en arbetsledare pratade med henne och berättade att det gick dåligt för bolaget. Hon fick höra att Belesia tappade kunder på löpande band.

Först då gick hon med i facket – för ett eller ett par år sedan. Hon tror att det är därför hon inte får ut all innestående lön.

Fastighets kan bara företräda sina medlemmar. De andra har inget att hämta. Gesa Markusson chansade och krävde Belesia på fyra inhoppares löner. De var nyanlända i Sverige när de fick städjobb i 50 timmar var.

Men de får ingen lön. Chansningen misslyckades. De är inte de enda. Alla siffror om Belesia är osäkra, men ett stort antal icke­medlemmar har lönekrav. Och de får inga pengar.

Belesia har inte betalat svarta löner. Däremot har företaget ­betalat för låga löner, missat ob, övertid, mertid och räknat fel på semesterpengar. Vid varje lönetillfälle visar det sig också att ett antal anställda inte har fått lön.

Arbetsplatsombudet på Belesia jobbar halvtid på Fastighets avdelning med att gå igenom samtliga lönespecifikationer varje månad.

Kundernas avhopp har tvingat Belesia att säga upp personal. Exakt hur många som sagts upp är oklart. Av 137 på den senaste turordningslistan skulle bara nio bli kvar, men alla de andra blev inte uppsagda. En del icke-medlemmar åkte ut utan uppsägningstid.

Belesia har varit under rekonstruktion sedan i februari. Den 21 oktober vann tingsrättens beslut om ackord laga kraft. Arbetet har förgäves sökt Belesias vd Agneta Kalivas.